Πολιτική

Ανακοινώνονται το απόγευμα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους - 390 φωτιές σε μία εβδομάδα

«Είμαστε πια ικανότεροι στην διασφάλιση των περιουσιών των ανθρώπων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ανακοινώνονται το απόγευμα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους - 390 φωτιές σε μία εβδομάδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα μέτρα σττήριξης για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση σήμερα το απόγευμα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συνακτών

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, συγκεκριμένα, επισήμανε πως η κλιματική κρίση «είναι εμφανέστατη σε όλη την Ευρώπη με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου. Το κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών, θυελλωδών ανέμων και υψηλής ξηρασίας αναπόφευκτα οδηγεί σε πυρκαγιές. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε και ως κράτος και ως κοινωνία»

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στο γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις τελευταίες πυρκαγιές και κυρίως αυτή στην Αθήνα είναι ότι «μέσα από επώδυνες και επαχθείς εμπειρίες μαθαίνουμε γρήγορα, προσαρμοζόμαστε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε αποτελεσματικότεροι στην πρόληψη και την αντιμετώπιση»

«Είναι αδύνατο να αποφύγουμε τις πυρκαγιές και τις συνεπακόλουθες ζημίες αλλά είμαστε πια ικανότεροι τόσο στην πρόληψη όσο και στην διαχείριση τους, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στην διασφάλιση των περιουσιών των ανθρώπων και στην προστασία των δημόσιων υποδομών» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «τρανή απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε είναι ότι καταφέραμε μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες να ελέγξουμε μια τεράστια περιαστική πυρκαγιά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες». «Η γρηγορότερη περιστολή στις φωτιές συνεπάγεται και μικρότερες ζημιές».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε, επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας των πυρκαγιών που εκδηλώνονται κάτω από συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία επέκτασή τους.

«Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 390 δασικές πυρκαγιές και η πυροσβεστική έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με 50-70 πυρκαγιές… Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και κινούμαστε σταθερά στο τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα. Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη καθώς μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό» ανέφερε και σημείωσε ότι το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες

Δείτε επίσης