Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Στα 1,7 δισ. τα πραγματικά «ουρανοκατέβατα κέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών έως τον Μάρτιο

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, τα 1,703 δισ. ευρώ θα πρέπει να φορολογηθούν στο σύνολό τους με 90%, καθώς δεν αιτιολογείται η αφαίρεση όποιων επιδοτήσεων ή εκπτώσεων των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών στους πελάτες της λιανικής.

ΣΥΡΙΖΑ: Στα 1,7 δισ. τα πραγματικά «ουρανοκατέβατα κέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών έως τον Μάρτιο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αισθητά μεγαλύτερο ποσό για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έως τον Μάρτιο του 2022, συγκριτικά με τους υπολογισμούς της ΡΑΕ, προκύπτει από σχετική έκθεση που εκπόνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα «υπερέσοδα» άγγιξαν έως τότε τα 1,703 δισ. ευρώ, έναντι 927 εκατ. ευρώ του πορίσματος ΡΑΕ.

Ένας σημαντικός λόγος για τη διαφορά είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο προσδιορισμός των υπερεσόδων θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021, και όχι από τον Οκτώβριο του 2021, όπως έκανε η ΡΑΕ. Κι αυτό γιατί «τον Ιούλιο του 2021 άρχισε να παρατηρείται αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, προεξοφλώντας (και αξιοποιώντας οι παραγωγοί προς όφελός τους) την επερχόμενη αύξηση του φυσικού αερίου, χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση του κόστους παραγωγής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα 1,703 δισ. ευρώ θα πρέπει να φορολογηθούν στο σύνολό τους με 90%, καθώς δεν αιτιολογείται η αφαίρεση όποιων επιδοτήσεων ή εκπτώσεων των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών στους πελάτες της λιανικής. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την αφαίρεση από το προς φορολόγηση ποσά τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσε εκπτώσεις.

Δείτε επίσης