Πολιτική

Π. Τσακλόγλου στη «Βραδυνή»: «Ρυθμίσαμε το 96% των εκκρεμών συντάξεων»

«Η Ελλάδα ανήκει στις 12, μόνο, χώρες στον κόσμο όσον αφορά την πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών»

Π. Τσακλόγλου στη «Βραδυνή»: «Ρυθμίσαμε το 96% των εκκρεμών συντάξεων»

Στη ρύθμιση των εκκρεμών συντάξεων σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό, που αγγίζει το 100%, στέκεται ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Αυτό και άλλα πολλά κυβερνητικά μέτρα υπέρ ανέργων, εργαζομένων και χαμηλοσυνταξιούχων αποτελούν και την απάντησή του προς την αξιωματική αντιπολίτευση, που ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση δεν έχει κοινωνική πολιτική. Και υπενθυμίζει ότι «το 2023 θα δοθούν αυξήσεις σε συντάξεις, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια».

Κύριε υφυπουργέ, ποιες είναι οι μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν υφίσταται καν κράτος που να μεριμνά για τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική.
«Κύριε Γιακουμή, εδώ και τρία χρόνια η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις, χωρίς να χαθεί ούτε μία στιγμή ο προσανατολισμός μας στον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο. Σήμερα, έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας της τελευταίας δωδεκαετίας, και για πρώτη φορά πάνω από 4,1 εκατ. εργαζόμενους. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά σχεδόν 10%, ενώ, ταυτόχρονα, μειώσαμε τις εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτά, μαζί με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%, τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αλλά και τις επιδοτήσεις των τιμών Ενέργειας και καυσίμων οδήγησαν σε αυξήσεις του διαθέσιμου εισοδήματος του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονούμε τη γενναία στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, θεσμοθετήσαμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, αναβαθμίσαμε την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, καθιερώσαμε τη γονική άδεια για τον πατέρα, ενώ αυξήσαμε τις άμεσες και έμμεσες παροχές στα νέα ζευγάρια. Ρυθμίσαμε κρίσιμα ζητήματα, όπως την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου, αλλά και την εργασία μέσα από πλατφόρμες. Στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης βρισκόμαστε πολύ κοντά στην οριστική επίλυση του ακανθώδους προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία εδώ και μία δεκαετία, και προχωρήσαμε στη σταδιακή μετατροπή της Επικουρικής Ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική. Έχουμε εισαγάγει ρήτρες που τιμωρούν την παρενόχληση και τις διακρίσεις. Γι’ αυτό και η Ελλάδα ανήκει στις 12, μόνο, χώρες στον κόσμο όσον αφορά την πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών. Και πολλά ακόμα».

Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση, θα ήθελα να μας ενημερώσετε σε ποιο ύψος βρίσκονται οι εκκρεμείς συντάξεις και πότε ένα ποσοστό από αυτές θα έχει δοθεί στους δικαιούχους.

«Στο θέμα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων έχει γίνει εντυπωσιακή πρόοδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, έχει εκδοθεί το 96% των συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από το 2016 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022. Απομένουν περίπου 60.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιστοιχούν σε αυτές έχουν περιοριστεί στα 100 εκατ., ενώ δύο χρόνια πριν, πλησίαζαν τα 700 εκατ. ευρώ».

Τι σκοπεύετε να κάνετε για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, όταν μάλιστα μπροστά μας έχουμε «μαύρα σύννεφα» από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια;

«Κατά την τελευταία τριετία η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν άνω των τριάντα ετών ασφαλιστέα εργασία, στην άρση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις όσων είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ, στην επιστροφή αναδρομικών 1,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μειώσαμε την περικοπή στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων από 60% σε 30%, ενώ μειώσαμε τα απαιτούμενα χρόνια διαμονής στη χώρα, προκειμένου να μπορούν οι ομογενείς συμπολίτες μας από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη. Με έκτακτα μέτρα στηρίξαμε το εισόδημα των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού – επιπλέον δόση ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, αυξημένο επίδομα τέκνων, επιδόματα 250 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 και 200 ευρώ τον Απρίλιο του 2022 σε χαμηλοσυνταξιούχους. Για την επόμενη χρονιά προβλέπεται η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους, ενώ θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια».

Πόσο σοβαρή είναι η απειλή της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού; Είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη.


«Σαν αποτέλεσμα του συνδυασμού της πτώσης του ποσοστού γονιμότητας και της αύξησης του προσδόκιμου της επιβίωσης, όλες οι αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού τους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στη χώρα μας. Κατά την άποψη όλων των διεθνών Οργανισμών, η δημογραφική γήρανση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ασφαλιστικό σύστημα των περισσοτέρων Δυτικών Οικονομιών – τουλάχιστον αυτών που βασίζονται κυρίως σε διανεμητικά συστήματα, στα οποία οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές των νυν εργαζομένων. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση νομοθέτησε τη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), μειώνοντας έτσι την έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στο δημογραφικό κίνδυνο».

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης πόσους ασφαλισμένους έχει μέχρι σήμερα και ποια είναι τα επόμενα βήματα που ακολουθούν;

«Η Οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, και το ίδιο συμβαίνει και με την απασχόληση. Μέχρι σήμερα, έχουν εισέλθει στο ΤΕΚΑ περίπου 50.000 νέοι ασφαλισμένοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η αρχική πρόβλεψή μας για 60.000 ασφαλισμένους στο τέλος της χρονιάς, θα υπερκεραστεί. Οριστικές αποφάσεις για σειρά ζητημάτων θα ληφθούν από την πρώτη Διοίκηση του ΤΕΚΑ που αναμένεται να επιλεγεί και να αναλάβει τις αρμοδιότητές της το ερχόμενο φθινόπωρο».

Πόσο θωρακισμένο είναι το ασφαλιστικό μας σύστημα απέναντι στις πιέσεις που δέχεται η Οικονομία από: πανδημία, πόλεμο στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και αύξηση του πληθωρισμού;

«Τη δεκαετία πριν από την οικονομική κρίση, πάνω από τα ¾ της αύξησης του Δημοσίου Χρέους οφείλονταν στις μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στη χώρα μας, δυστυχώς, μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο ότι η υγεία του ασφαλιστικού συστήματος πηγαίνει χέρι-χέρι με την υγεία της Οικονομίας. Σήμερα, ύστερα από πολλές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι περισσότερο ανθεκτικό, και θα παραμείνει βιώσιμο, πρώτον, όσο απαντάμε στις κρίσεις με αναπτυξιακές πολιτικές που μεγεθύνουν την Οικονομία, και, δεύτερον, όσο παραμένουμε προσηλωμένοι στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Οικονομίας. Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν τον πυρήνα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής».

Δείτε επίσης