Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Σε περιπέτειες οδηγούν την ανθρωπότητα ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση των συνόρων

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συμμετοχή του στην 55 Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN

Νίκος Δένδιας: Σε περιπέτειες οδηγούν την ανθρωπότητα ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση των συνόρων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έθεσε, εκτός από το πλαίσιο των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, το θέμα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) κατά τη σειρά των συναντήσεων που είχε σήμερα Τρίτη με ομολόγους του στο περιθώριο των εργασιών της 55ης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN (Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), που διεξάγεται στην Καμπότζη.

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες της Συνόδου πρόκειται για την ανάγκη «να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξασφαλίζεται τόσο η ελεύθερη ναυσιπλοΐα όσο και η ασφάλεια και συνεργασία στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Ο κ. Δένδιας, επίσης, διαπίστωσε ότι το σύνολο των χωρών με τις οποίες συζήτησε σήμερα είχαν πολύ θετική ανταπόκριση στη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

«Γενικά, φαίνεται ότι στο πλαίσιο που σήμερα υπάρχει και κατ’ ακολουθίαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα καταλαβαίνει όλο και περισσότερο ότι ο αναθεωρητισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων και η μη συνυπογραφή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας οδηγεί την ανθρωπότητα σε περιπέτειες και ότι πρέπει να έχουμε μια στάση σταθερή, μια στάση που εξασφαλίζει πρόοδο, σταθερότητα και ευημερία» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της Σύνοδο, υπέγραψε τη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας της Ελλάδας με το ASEAN.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναφορικά με τις επαφές του, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον δεύτερο υπουργό Εξωτερικών του Μπρουνέι, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, με τον οικοδεσπότη και υπουργό Εξωτερικών της Καμπότζης και με τον γενικό γραμματέα του ASEAN, ενώ αύριο θα έχει άλλες τέσσερις διμερείς συναντήσεις, με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, της Κίνας, της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας.

Δείτε επίσης