Πολιτική

Οι διπλωμάτες που έγιναν διοικητές της ΕΥΠ

Από τον Παύλο Αποστολίδη στον Θεμιστοκλή Δεμίρη

Οι διπλωμάτες που έγιναν διοικητές της ΕΥΠ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος την Παρασκευή από τη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ωστόσο ο πρέσβης κ. Δεμίρης δεν είναι ο πρώτος σε αυτή τη θέση που προέρχεται από το διπλωματικό χώρο. Για την ακρίβεια είναι ο τέταρτος κατά σειρά διπλωμάτης που αναλαμβάνει διοικητής της ΕΥΠ

Παύλος Αποστολίδης

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Ο πρώτος διπλωμάτης που πέρασε το κατώφλι της ΕΥΠ για να καθίσει στην καρέκλα του διοικητή ήταν ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης το 1999, περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα έμπαινε σε διαδικασία προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο Παύλος Αποστολίδης ανέλαβε λίγο πριν τους σεισμούς του 1999, οπότε και λειτούργησε η «διπλωματία των σεισμών» με την Τουρκία. Οι δύο χώρες τότε μπήκαν σε περίοδο βελτίωσης των μεταξύ τους σχέσεων.

Μάλιστα, θεωρείται μέχρι σήμερα από τους διπλωμάτες που γνωρίζουν όσο λίγοι την τουρκική διπλωματία και τις επιδιώξεις της και χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα άνθρωπος «ειδικών αποστολών».

Θεωρείται άλλωστε από τους εμπνευστές της «διπλωματίας των σεισμών» για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και φέρεται να ήταν αυτός που άνοιξε εκείνη την περίοδο και τους διαύλους επικοινωνίας των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Η εμπειρία του ως διπλωμάτης θεωρείται ότι συνέβαλε τα μέγιστα στη θητεία του ως επικεφαλής της ΕΥΠ.

Την περίοδο που ήταν διοικητής της ΕΥΠ, είχε αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με μυστικές υπηρεσίες και άλλων χωρών, ενώ ερωτηθείς σε παλαιότερη συνέντευξη του για τη σημαντικότερη στιγμή της θητείας του στην ΕΥΠ είχε τονίσει:«Εδωσα έμφαση στο εσωτερικό, κυρίως στην τρομοκρατία και στη 17Ν. Χρειάστηκε να αφήσω στην άκρη το εξωτερικό και να ασχοληθώ με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η εξάρθρωση της 17Ν ήταν η κορυφαία προτεραιότητα διότι συνειδητοποιούσαμε με τρόμο τους κινδύνους, αν δεν τα καταφέρναμε. Δεν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε ασφαλείς Αγώνες».

Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε, επίσης, ότι: «Οργανωθήκαμε εγκαίρως και αποκτήσαμε τις πηγές που χρειαζόμασταν σε ό,τι αφορούσε την ασφάλεια των Αγώνων. Για το κομμάτι της τρομοκρατίας δεν μπορώ να πω το ίδιο. Μια υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να βασίζεται στα αρχεία της. Αλλά στη δική μας περίπτωση, είτε δεν υπήρχαν είτε αυτά ήταν διάσπαρτα. Ετσι, ήταν δύσκολο να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά»

Ιωάννης Κοραντής

ΚΟΡΑΝΤΗΣ
Τον Παύλο Αποστολίδη δαδέχθηκε το 2004 και αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές και , αφού είχαν ολοκληρωθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο πρέσβης Ιωάννης Κοραντής.

Ο κ. Κοραντής ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και με θητεία ως διπλωμάτης – μεταξύ άλλων – στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ. Ο Κοραντής είχε επίσης διατελέσει πρέσβης και στην Τουρκία.

Έμεινε στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ μέχρι το 2009, οπότε και αντικαταστάθηκε λίγο πριν τις εκλογές.

Η θέση του διοικητή της ΕΥΠ θα περάσει ξανά σε διπλωμάτη λίγους μήνες μετά την αντικατάσταση Κοραντή και την ενδιάμεση θητεία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά τις εκλογές.

Κωνσταντίνος Μπίκας

ΜΠΙΚΑΣ

Αφου μεσολάβησε η ενδιάμεση θητεία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου η θέση του διοικητή της ΕΥΠ πέρασε ξανά σε διπλωμάτη μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε διοικητή ο πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας. Ο οποίος και θα παραμείνει επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έως το 2012. Οπότε και επέστρεψε στα διπλωματικά του καθήκοντα.

Δείτε επίσης