Πολιτική

Το παρασκήνιο των παραιτήσεων και η ΕΥΠ

Ο Γιάννης Μπρατάκος στη θέση του παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη στο Μαξίμου

Το παρασκήνιο των παραιτήσεων και η ΕΥΠ
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Σαν βόμβα έπεσε στο πολιτικό σκηνικό η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη, από τη θέση του χθες, καθώς υπήρξε ο πιο στενός του συνεργάτης, το alter ego του, εδώ και έξι χρόνια, από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αναλαμβάνει o Γιάννης Μπρατάκος, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι και γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μπρατάκος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου που κατείχε αναλαμβάνοντας το πιο νευραλγικό πόστο του Μεγάρου Μαξίμου, τη θέση του εξ απορρήτων του πρωθυπουργού.

Σχετικά με την παραίτηση Γρηγοριάδη κυβερνητικές πηγές την αποσυνδέουν από την υποκλοπή του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και την καρατόμηση –επί της ουσίας– του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, από τη θέση του.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το “Predator”, με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί», διεμήνυαν χθες κυβερνητικές πηγές, και τόνιζαν ότι οι σχέσεις Δημητριάδη με τον πρωθυπουργό παραμένουν άριστες. Επισήμαιναν πως η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. «Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος και έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι “ηλεκτρικές καρέκλες”, για αυτό και η παραμονή σε αυτές π.χ. στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο», σημείωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ. Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός τού επιρρίπτουν ευθύνες για λανθασμένους χειρισμούς στους οποίους προέβη στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.

Ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, ακολουθώντας τη νόμιμη οδό, δηλαδή ζητώντας εισαγγελική άδεια, είχε προβεί σε συνακρόαση, δηλαδή παρακολούθηση ατόμου, χωρίς όμως να είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου στη «Βραδυνή της Κυριακής», χωρίς να κατονομάζει το άτομο που παρακολουθείτο, «αν και ο κ. Κοντολέων ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία, από το πρωθυπουργικό γραφείο θεωρείται ότι υπέπεσε σε παράπτωμα γιατί δεν συνέτρεχε λόγος το άτομο αυτό να παρακολουθείται».

Μάλιστα, το άτομο αυτό θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και στο πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ για να γίνει η νόμιμη επισύνδεση και από τη κυβέρνηση αλλά και από το νέο διοικητή της ΕΥΠ, τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει επίσης την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άτομο που παρακολουθείτο ήταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης. H παρακολούθησή του γινόταν με συμβατικά μέσα και όχι με το παράνομο λογισμικό «Predator» έως και δύο ημέρες μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αναμένεται να ενημερωθεί για όλα.

Ωστόσο, θύελλα αντιδράσεων για τις παρακολουθήσεις έχει ξεσπάσει από την αντιπολίτευση. Πυρά για τις παραιτήσεις εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ομολογία ενοχής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, του κατολογίζει «το δικό του WaterGate, το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και ενοχλητικών δημοσιογράφων». Όπως επισημαίνει, «το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε, αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών. Τώρα προσπαθεί να διασωθεί θυσιάζοντας τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του». Καταγγέλλει, επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου πως «προσπαθεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από το παράνομο λογισμικό “Predator” σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ», και σε «κλίμα τοξικότητας».

Ο νέος γενικός γραμματέας

Άνθρωπος εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού είναι ο Γιάννης Μπρατάκος. Γεννήθηκε το 1968, σπούδασε Παραγωγή & Διοίκηση και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Οικονομία στο London School of Economics & Political Science. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος της εταιρίας Πληροφορικής DD SYNERGY από το 1999, ενώ δραστηριοποιείται στο χώρο της Πληροφορικής και ειδικά στις υπηρεσίες για το λογισμικό SAP, από το 1995. Αποτέλεσε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της συμβουλευτικής εταιρίας CAPE CONSULTING. Τον Δεκέμβριο του 2017 εξελέγη αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ αναλαμβάνοντας τα θέματα καινοτομίας, νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων, επενδύσεων, και γενικά το οικοσύστημα ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Εταιρίας Ανάπτυξης & Προόδου (ΕΤΑΠ) του ΕΒΕΑ, μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των στόχων της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισσαβώνας, και εκπρόσωπος του ΕΒΕΑ στην Επιτροπή Πληροφορικής & Επικοινωνίας Νέων Τεχνολογιών της EUROCOMMERCE.

Τον Ιανουάριο του 2019, με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανέλαβε τη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων του κόμματος, με αρμοδιότητες την επεξεργασία και αξιολόγηση προτάσεων και θέσεων για την Επιχειρηματικότητα, την Οικονομία και την Ανάπτυξη, την ανάληψη πρωτοβουλιών για λύσεις στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και τη δημιουργία κοινωνικής προστιθέμενης αξίας μέσα από τη διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με τις υγιείς παραγωγικές τάξεις. Έπειτα, ορίστηκε γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Φεβρουάριο του 2021 αποτελεί μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Στρατηγικής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο του 2021 εξελέγη πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Δείτε επίσης