Πολιτική

Υπόθεση Νοvartis: Απαλλαγή με βούλευμα του Ανδρέα Λοβέρδου από την κατηγορία της δωροληψίας

Τι αναφέρει το σκεπτικό του βουλεύματος. Αόριστες χαρακτηρίζονται οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων

Υπόθεση Νοvartis: Απαλλαγή με βούλευμα του Ανδρέα Λοβέρδου από την κατηγορία της δωροληψίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, απαλλάσσεται ομόφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε αποδοθεί σχετικά με την υπόθεση της Νοvartis.

Με αυτό το απαλλακτικό βούλευμα κλείνει και ο τελευταίος φάκελος που ήταν σχετικός με ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν μπει στο «κάδρο» των ερευνών μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2018, από την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας, υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, που είχε ζητήσει την απαλλαγή του πρώην υπουργού.

Στο βούλευμα, στο οποίο εισηγητής είναι ο πρωτόδικης, Αθανάσιος Μαρνέρης, επισημαίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή σε δίκη του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση , που κατά την κατηγορία φέρεται να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 έως 17.5.2012.

Στο σκεπτικό του βουλεύματος τονίζεται, επίσης, ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων, δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αξιολογώντας τα όσα υποστήριξαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» υπογραμμίζουν ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής, οι ίδιοι δε, δεν ήταν ούτε αυτόπτες, ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο για «ημέρα δικαίωσης» και παράλληλα σχολιάζει ότι η «Δικαιοσύνη βλέπει και στα σκοτάδια».

Αναλυτικότερα, όλη η ανάρτηση του κ.Λοβέρδου έχει ως εξής:

«Ημέρα δικαίωσης, ημέρα νίκης, ημέρα χαράς. Προσωπική δικαίωση αλλά και, ας μου επιτραπεί, νίκη της Δημοκρατίας εναντίον εκείνων που την υπονόμευαν. Η αλήθεια και το δίκαιο είναι αήττητοι αντίπαλοι της αδικίας και της συκοφαντίας. Είναι όμως και οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι εκείνου που βάλλεται αδίκως. Σε αυτή την βδελυρή υπόθεση της σκευωρίας Νοβάρτις είχα πάντοτε με το μέρος μου και την αλήθεια και το δίκαιο. Η «Δικαιοσύνη βλέπει και στα σκοτάδια» και ο μεγεθυντικός φακός της ανέδειξε όλη την αλήθεια. Επιχειρήθηκε έως την τελευταία στιγμή με τρόπο αδίστακτο η πολιτική, η ηθική και η προσωπική μου εξόντωση. Δεν τα κατάφεραν. Το βούλευμα της 9ης Αυγούστου 2022 αποκαθιστά μία τεράστια αδικία. Ένα είναι το μήνυμα προς όσους επιχείρησαν να κλονίσουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»

Δείτε επίσης