Πολιτική

Μήνυμα ΥΠΕΞ: Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει «συνοριακό ζήτημα» - «Εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό»

Μήνυμα και στην αντιπολίτευση, να μην μετατρέπει το ζήτημα σε «πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης»

Μήνυμα ΥΠΕΞ: Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει «συνοριακό ζήτημα» - «Εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εγκαλεί την Τουρκία το ελληνικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι γείτονες επιχειρούν να δημιουργήσουν «συνοριακό ζήτημα» στον Έβρο, με φόντο το περιστατικό με τους 38 μετανάστες.

Παράλληλα, το υπουργείο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην αντιπολίτευση να μην μετατρέπει το ζήτημα σε «πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης».

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης», επισημαίνεται.

Μηταράκης: «Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις νησίδες»

Τα περί εγκλωβισμού των μεταναστών σε νησίδα του Έβρου αμφισβήτησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Πήγα στις ελληνικές όχθες, 10 μέτρα από τη νησίδα. Στο πιο κοντινό σημείο η απόσταση είναι 10 μέτρα, εκ των οποίων τα μισά φαίνεται να έχουν βάθος 10 εκατοστά. Πώς κάποιος μπορεί να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα;», διερωτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την Τουρκία και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο υπουργός, διευκρίνισε πάντως ότι «πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα, φέτος τις δεύτερες χαμηλότερες ροές».

«Η χώρα μας εξακολουθεί να εφαρμόζει μια αυστηρή, άλλα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική στηριγμένη απόλυτη στο διεθνές δίκαιο» διαβεβαίωσε.

«Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο το θέμα του Έβρου. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κόμματα που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, από τον Ιούνιο κατήγγειλε προληπτικά την Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχα πάλι καταγγείλει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις νησίδες» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Επειδή υπάρχει ο φράχτης, καθημερινά οι Τούρκοι οργανωμένα και εσκεμμένα τους αφήνουν στη μέση του πόταμου για να έρθει η Ελλάδα έξω από το φράχτη να τους πάρει και να τους φέρει μέσα στη χώρα» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, οι 38 μετανάστες κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν σε τουρκικές πόλεις, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τούρκικες αρχές σε δομή, μετά τους βάλανε στην όχθη του ποταμού Έβρου από την τουρκική πλευρά και τους μετακίνησαν τρεις φορές σε διαφορά σημεία εισόδου με την απειλή βίας, μέχρι να βρουν το κενό για να μπορέσουν σε ελληνικό έδαφος.

«Πάλι κατά δήλωσή τους», είπε ο κ. Μηταράκης, «οι Τούρκοι τους μετακίνησαν σε τρία διαφορετικά δυνητικά σημεία εισόδου, και ανάμεσα στις τρεις προσπάθειες, τους ξαναπαίρνανε σε δομές φιλοξενίας, τους ταΐζανε, τους ποτίζανε, γέμιζαν τα κινητά τους, και τους ξαναέστελναν με τη βία, όπως λένε οι 38 μετανάστες για να ξαναπροσπαθήσουν να μπουν στην Ελλάδα».

Για το πεντάχρονο για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι έχασε τη ζωή του δήλωσε ότι «λένε οι ίδιοι (οι μετανάστες) ότι ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του και θάφτηκε σε τουρκικό έδαφος. Αν ισχύει ότι χάθηκε ένα παιδάκι, που δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά θεωρώ τις καταθέσεις σωστές, έχω επικοινωνήσει ήδη με τον Ερυθρό Σταυρό να γίνει συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές να έρθει στην Ελλάδα και να ταφεί με τις αξίες μας που ο ανθρωπισμός επιβάλλει» επεσήμανε.

«Έχω ήδη ζητήσει 30 Αυγούστου ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στην ειδική μόνιμη επιτροπή δημόσιας διοίκησης, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό» τόνισε ακόμα ο Νότης Μηταράκης.

Δείτε επίσης