Πολιτική

Έβρος: «Γκάζι» για την επέκταση του φράχτη και επιπλέον 250 συνοριοφύλακες

Μόνο τον Αύγουστο 25.000 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορά μας, τόνισε ο Τ. Θεοδωρικάκος, κάνοντας λόγο για συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίησή τους από την Τουρκία

Έβρος: «Γκάζι» για την επέκταση του φράχτη και επιπλέον 250 συνοριοφύλακες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Γκάζι» για την εφαρμογή της στρατηγικής απέναντι στον «υβριδικό πόλεμο» της Τουρκίας πατάει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ με «φόντο» τα νέα «παιχνίδια» του Ταγίπ Ερντογάν, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Στο πλαίσιο αυτό, μες στις αμέσως επόμενες εβδομάδες ξεκινούν οι διαδικασίες για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ενώ για το χειμώνα έχει «κλειδώσει» η προσθήκη 250 συνοριοφυλάκων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θοεδωρικάκος έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της επέκτασης του φράκτη, λέγοντας ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο, θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, και σημείωσε: «Το ποτάμι διαμορφώνει ένα μήκος συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας γύρω στα 200 χιλιόμετρα. Τεχνητό εμπόδιο- φράχτης - υπάρχει στα 37.5 χιλιόμετρα, είναι 12 στο βόρειο μέρος, εκεί που τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι στεριά και στο νότιο τμήμα κλιμακωτά περίπου 25 χιλιόμετρα τα οποία κατασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ αμέσως μετά το 2020. Η εμπειρία απέδειξε και η δουλειά των αρχών ασφαλείας της πατρίδας μας, της αστυνομίας και του στρατού μας ότι στα σημεία που έχει φτιάξει ο φράχτης τα πράγματα είναι εξαιρετικά πιο απλά. Αυτό το βασικό γεγονός και η επίμονη πίεση που υπάρχει στα σύνορά μας και η κλιμάκωση της απειλής, οδήγησε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό να πάρει την απόφαση στο να φτιάξουμε το τεχνητό φράγμα στο σύνολό του ποταμού Έβρου. Φυσικά σταδιακά, κλιμακωτά, γιατί είναι αδύνατον αυτό να γίνει από την μία μέρα στην άλλη, γιατί χρειάζονται πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις».

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι μέσα στον χειμώνα θα προστεθούν άλλοι 250 συνοριοφύλακες, στους εκατοντάδες που έχει προσλάβει η κυβέρνηση στον Έβρο, ενώ η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι να αναβαθμιστούν και τα τεχνικά, ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης του ποταμού.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός χαρακτήρισε «ιδιόμορφη απειλή σε βάρος της ακεραιότητας της πατρίδας μας και της ασφάλειάς μας» τις προσπάθειες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα μεταναστών από την Τουρκία, την οποία κατηγόρησε για συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίησή τους.

Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι μόνο τον Αύγουστο, ο οποίος ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, 25.000 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορά μας.

Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη για το θέμα των 38 μεταναστών που διασώθηκαν στον Έβρο, καθώς, όπως επανέλαβε, η συγκεκριμένη νησίδα στην οποία η Ελλάδα κατηγορήθηκε ότι δεν επενέβη, οι συντεταγμένες με βάση τη Γεωγραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που είναι αρμόδια να μας πει που είναι η γραμμή των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στον ποταμό Έβρο, δείχνουν ότι είναι μέσα στην τουρκική επικράτεια και τόνισε: «Απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων της ψεύτικης ελπίδας πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ακόμα ότι ένας μεγάλος αριθμός πλέον που επιχειρεί οργανωμένα και με διάφορα τεχνάσματα να έρθει στην Ελλάδα, είναι κυρίως από την Συρία και οι άνθρωποι υποχρεώνονται, καθώς τους τίθενται διλήμματα απ' ότι φαίνεται από την πλευρά των τουρκικών αρχών, είτε να επιστρέψουν στη Συρία είτε να προωθηθούν προς την Ελλάδα.

Για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα, ανέφερε: «Το καλοκαίρι, το βάθος του ποταμού Έβρου σε πάρα πολλά σημεία, σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, είναι πάρα πολύ χαμηλό, δεν είναι ούτε μισό μέτρο. Μπορεί κανείς να περάσει εύκολα και να βρεθεί στις νησίδες που βρίσκονται στο μέσον συνήθως του ποταμού Έβρο. Πηγαίνουν εκεί, δηλώνουν ότι κινδυνεύουν και προσπαθούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές να πάρουν αποφάσεις, συνήθως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να γίνει διαδικασία έρευνας διάσωσης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, η ζωή τους δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Τους αφήνουν τα οργανωμένα συμφέροντα και καλούν στη συνέχεια να τους πάρει η Ελληνική Αστυνομία. Θα επαναλάβω λοιπόν με κατηγορηματικό τρόπο: Η Ελληνική Αστυνομία βαρκάρης λαθρεμπόρων των ψεύτικων ελπίδων προς τους παράτυπους μετανάστες δεν πρόκειται να γίνει».

Δείτε επίσης