Πολιτική

Στις 11 η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Μαξίμου: Μέσα από τη θεσμική λειτουργία θα διερευνηθούν και θα διαλευκανθούν όλα, αλλά τα σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας δεν θα περάσουν

Στις 11 η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00 σήμερα το πρωί η προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις παρακολουθήσεις.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα «τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων».

Όπως εκτιμάται οι τόνοι θα ανέβουν για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, που έχει ήδη αποτελέσει αφορμή για σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές θα διεξαχθεί σήμερα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει να προηγηθεί ενημέρωση τους στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου, τον μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το αίτημα αυτό ετέθη μετ΄επιτάσεως και μετά την ακρόαση του νέου διοικητή του ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του, κατά την οποία ο κ. Δεμίρης φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι «ουδείς εξαιρείται a priori», από παρακολουθήσεις» .

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζουν για άλλες παρακολουθήσεις.

Κατόπιν όλων αυτών όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα να καλέσουν τον πρωθυπουργό να δηλώσει για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς και εάν και άλλα πολιτικά πρόσωπα και ποια έχουν ενδεχομένως γίνει στόχοι παρακολούθησης.

Πολιτικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι με βάση τις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό διαδικασίες την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να τεθί στην κρίση της Ολομέλειας η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για το πότε και το πώς θα κινηθεί και εκείνη από τη δική της πλευρά.

Ματαίωση των σχεδίων πολιτικής ανωμαλίας

Το Μέγαρο Μαξίμου, εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης για τις παρακολουθήσεις έστειλε προς όλους σαφές μήνυμα σύμφωνα με το οποίο «η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης, είναι αποφασισμένη να αντισταθεί και να ματαιώσει τα σχέδια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι» υπεραμυνόμενο της ανάγκης για σταθερότητα «στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε».

Επίσης, διαβεβαίωσε πως «θα πράξει ό,τι είναι θεσμικά επιτρεπτό ώστε να προφυλάξει τις διαδικασίες και να προστατεύσει το πολίτευμα, αλλά και την αξιοπιστία του κράτους μας».

Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που «απεργάζονται σχέδια ανωμαλίας», είπε ότι «όσες δυνάμεις θεωρούν ότι μπορεί να βγουν κερδισμένες από την αστάθεια σε μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα, ενδεχομένως ανήκουν στην κατεύθυνση αυτή», ενώ ερωτηθείς για το δημοσίευμα των «Financial Times» όπου φέρεται κάποιος που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό να εκτιμά πως πίσω από τις παρακολουθήσεις βρίσκεται η Ρωσία, τόνισε ότι «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο προς την κατεύθυνση αυτή».

Θα διερευνηθούν και θα διαλευκανθούν όλα τα περιστατικά

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, από την πλευρά του σχολίασε: «Ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη μας ενημέρωσε ότι υπάρχει σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας και απειλής του πολιτεύματος, την ίδια ώρα που κυβερνητικές πηγές διαρρέουν επίσημα στο σημερινό ρεπορτάζ των Financial Times πως πίσω από όλα βρίσκεται η Ρωσία»,

Ακόμη έκανε λόγο για «γελοίες δικαιολογίες του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του» και υποστήριξε ότι «έχουν φθάσει στο απώτατο σημείο αυτοεξευτελισμού, διακινδυνεύοντας την εθνική διπλωματία, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις ευθύνες τους πίσω από δήθεν «εθνικούς λόγους».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου διeμήνυσε ότι εκείνο που η κυβέρνηση «με βεβαιότητα μπορεί να εγγυηθεί είναι ότι μέσα από τη θεσμική λειτουργία θα διερευνηθούν και θα διαλευκανθούν όσα περιστατικά απασχολούν την κοινή γνώμη τώρα» και διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «μπορεί να εγγυηθεί απολύτως τη δημοκρατική ομαλότητα και τη θεσμική λειτουργία».

Δείτε επίσης