Πολιτική

Υπουργικό στη «σκιά» του ενεργειακού εφιάλτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γυρίσει «σελίδα» από το κεφάλαιο των υποκλοπών και θα επικεντρωθεί στον «οδικό χάρτη» ενός πραγματικά δύσκολου χειμώνα, εκπέμποντας μήνυμα σταθερότητας και στήριξης οικονομίας και κοινωνίας για «όσο χρειαστεί»

Υπουργικό στη «σκιά» του ενεργειακού εφιάλτη
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ατζέντα... Οικονομίας αναμένεται να κυριαρχήσει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας πολιτικής σεζόν, το οποίο αν και πραγματοποιείται εν μέσω ενός τεταμένου κλίματος λόγω του «καυτού» ζητήματος των παρακολουθήσεων, εντούτοις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα γυρίσει τη «σελίδα», κοιτάζοντας προς ένα πραγματικά δύσκολο χειμώνα, που απαιτεί παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας.

Εξάλλου, αυτό είναι και το μήνυμα που διαμηνύει σύσσωμη η κυβέρνηση, ότι θα είναι δίπλα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις όσο βιώνουν τον ενεργειακό «εφιάλτη». Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του ομιλία θα δώσει το στίγμα του φετινού «οδικού χάρτη», που θα είναι επικεντρωμένος στα ζητήματα της Οικονομίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, διαψεύδοντας εκ νέου τα σενάρια ανατροπής της κυβέρνησης και πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας πως θα στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις όσο αυτό είναι απαραίτητο για να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ενεργειακής κρίσης. Θα κάνει αναφορά στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και στη χώρα μας, τη στιγμή που η μία μετά τις άλλες χώρες παίρνουν μέτρα κόντρα στην «τέλεια καταιγίδα».

Σημειώνεται πως χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε πανευρωπαϊκή «απάντηση» στις «καυτές» τιμές ρεύματος προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το κοντέρ στη Γερμανία σήμερα να σπάει το φράγμα 1.000 ευρώ ανά MWh.

«Οι τιμές ρεύματος εκθέτουν τώρα για πολλούς διαφορετικούς λόγους, τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτροδότησης», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν στο πλαίσιο του Bled Strategic Summit στη Σλοβενία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ακριβή μέτρα παρέμβασης της Ε.Ε. βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση. Ωστόσο, ενδέχεται να ανακοινωθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν το τέλος της εβδομάδας.

Μάλιστα, χθες, Δευτέρα η τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, με φόντο την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας σημείωσε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τόνισε ότι μία πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια ώρα, σοκ στην αγορά ενέργειας προκαλεί το νέο αρνητικό ρεκόρ στη Γερμανία με την τιμή του ρεύματος να σπάει για πρώτη φορά το «φράγμα» των 1.000 ευρώ για το 2023. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε έως και 6,6% νωρίτερα μέσα στη μέρα, φτάνοντας τα 1.050 ευρώ ανά MWh.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι τα εξής:

- Παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου του νομοσχεδίου: «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος»,

- Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου,

- Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.,

- Παρουσίαση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη του νομοσχεδίου για την «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα συλλογής αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού»,

- Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας 'Ακη Σκέρτσο για το Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων,

- Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για την επιλογή Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου,

- Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής,

- Εισήγηση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά.

Δείτε επίσης