Πολιτική

Κυβερνητικές πηγές για ομιλία Κ. Καραμανλή: « Με πρωτοβουλία μας κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τις παρακολουθήσεις»

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στα Ανώγεια για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη - Τι απαντούν οι Κυβερνητικές Πηγές

Κυβερνητικές πηγές για ομιλία Κ. Καραμανλή: « Με πρωτοβουλία μας κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τις παρακολουθήσεις»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια και την αναφορά του στις παρακολουθήσεις, σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Με αφορμή τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στα Ανώγεια στην εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη»

Παράλληλα τονίζουν πως «αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής
Κατά τη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία εξέτασε την οργάνωση της αυριανής απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έθεσε θέμα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας

Για την διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.

Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός “πορίσματος”, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:

– Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,

– Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,

– Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,

– Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,

– Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και

– Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης.

Δείτε επίσης