Πολιτική

Ζεσταίνονται οι τσέπες μας: Μέτρα - «ανάσα» ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Τα διλήμματα και τα μηνύματα

«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω!», θα πει ο πρωθυπουργός στην τελευταία ΔΕΘ πριν τις εκλογές - Το σχέδιο 6 σημείων για φθηνή στέγη και οι «εκπλήξεις»

Ζεσταίνονται οι τσέπες μας: Όλα τα μέτρα - «ανάσα» που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Με σύνθημα «Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο «Βελλίδειο» Μέγαρο στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας τη φυγή προς τα εμπρός για την κυβέρνησή του και για τη χώρα.

Η ομιλία του είναι ορόσημο, καθώς πραγματοποιείται στην τελευταία ΔΕΘ πριν από τη διενέργεια των εκλογών και θα αποκρυσταλλώνει το πολιτικό του στίγμα αλλά και τις προθέσεις του για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ένα δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ο βασικός πυρήνας στον οποίο θα επικεντρωθεί ο πρωθυπουργός είναι ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε κατά την τριετή διακυβέρνησή του έχουν αναπτυξιακό αποτέλεσμα, παρά τις συνεχείς διεθνείς κρίσεις και μέρισμα από αυτό το αναπτυξιακό αποτέλεσμα παίρνουν όλοι οι πολίτες.

«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω!», είναι ένα από τα διλήμματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός στους πολίτες δείχνοντας πώς θα κινηθεί στο δρόμο προς τις κάλπες. Θα τους ζητήσει να επιλέξουν ανάμεσα στο δρόμο «της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης», «της σιγουριάς ή της αβεβαιότητας», «του πατριωτισμού ή της εθνικής αμηχανίας», «της εθνικής ευημερίας ή της οικονομικής καθήλωσης». Κάνοντας έναν αναλυτικό απολογισμό του κυβερνητικού του έργου αναμένεται να πει: «Τώρα ξέρουμε ποιος μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις. Και ποιοι μένουν χαιρέκακοι θεατές. Γι’ αυτό και, όταν έλθει η ώρα, δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση. Αλλά και κυβερνήτη του τόπου μας».

Το πακέτο παροχών

Το σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του θα αφορά στο «καλάθι» παροχών που θα κρατά ο πρωθυπουργός και θα είναι γεμάτο για την ανακούφιση των πολιτών. Τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα υλοποιηθούν σε τρεις χρονικούς κύκλους:

Πρώτον: Τα μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Αφορούν, κυρίως, την Ενέργεια και την ακρίβεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει τη συνέχιση της επιδότησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο, εν όψει και της ευρύτερης προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας θα τεθεί ως παράμετρος για το ύψος της επιδότησης η κατανάλωση συγκριτικά με πέρσι. Αν δηλαδή, φέτος, κάποιος καταναλώσει μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με πέρσι, η επιδότηση θα είναι αυξημένη, αν υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση θα είναι μειωμένη. Επίσης, θα δοθεί επιταγή ακρίβειας στους πιο ευάλωτους και θα γίνει διεύρυνση του ποσού και των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης με πετρέλαιο. Στόχος είναι να στραφούν οι πολίτες στην κατανάλωση πετρελαίου για τη θέρμανσή τους και όχι στα κλιματιστικά, που χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα. Ελαφρύνσεις, όμως, θα υπάρξουν και για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, με επιδότηση των λογαριασμών σε περίπου 700.000 νοικοκυριά.

Δεύτερον: Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση. Τα μέτρα μονιμότερου χαρακτήρα, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από 713 σήμερα, η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, η αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν Προσωπική Διαφορά, που θα κυμαίνεται, περίπου, στο 6%.

Τρίτον: Μία μεταρρυθμιστική πνοή με ένα σχέδιο-τομή 6 σημείων με επίκεντρο τη στεγαστική πολιτική για τους νέους. Οι δράσεις, που ξεκινούν αμέσως από τον άλλο μήνα, είναι ένα φιλόδοξο πλάνο για τη στέγαση, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Εθνική αναγκαιότητα η πολιτική σταθερότητα

Το όραμά του για την Ελλάδα του 2030 θα ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πει πως οραματίζεται μία Ελλάδα που θα έχει βγει ακόμη πιο δυνατή από τις κρίσεις. Με τις σημερινές μεταρρυθμίσεις σε πλήρη ισχύ, αλλά και με εκείνες που σχεδιάζει για την επόμενη τετραετία, σε εξέλιξη, και με τον τόπο έτοιμο να αναμετρηθεί με τα στοιχήματα της επόμενης δεκαετίας. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα στη χώρα, που παύει, πλέον, να είναι μία κομματική προτίμηση, αλλά έχει μετατραπεί σε εθνική αναγκαιότητα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εθνική αναγκαιότητα είναι και η δυνατότητα της χώρας μας να μπορεί να απαντά σε κάθε νέα πρόκληση. «Γιατί όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος. Δοκιμασμένος στα δύσκολα και έτοιμος να αποφασίζει», θα πει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων, θα εστιάσει στη συνέπεια των λόγων του.

Το 2019, στην αρχή της διακυβέρνησής του, έθεσε πέντε κεντρικές προτεραιότητες για την πρόοδο της πατρίδας: χαμηλότερους φόρους και μεγαλύτερη ανάπτυξη για όλους. Περισσότερες δουλειές, με φροντίδα για τους πιο αδύναμους. Υγεία και Παιδεία που θα προσφέρουν αξιοπρέπεια και μέλλον. Και ένα ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Σε μία πατρίδα περήφανη στην Ευρώπη και στον κόσμο. «Ύστερα από τρία χρόνια, ο πρωθυπουργός είναι και πάλι ενώπιον των πολιτών και τους απαντά: Ναι, έγιναν και γίνονται!», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στο εκσυγχρονιστικό κομμάτι των ψηφοφόρων προτάσσοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Θα απευθυνθεί προς το Κέντρο, τους μετριοπαθείς και τους εκσυγχρονιστές. Ωστόσο, θεωρεί ότι το μεταρρυθμιστικό μέτωπο θέλει ενίσχυση. Οι δυνάμεις που άρχισαν να το γράφουν από κοινού, το καλοκαίρι του 2019, οφείλουν να ανασυνταχθούν. «Η συντεταγμένη πορεία του τόπου στο Αύριο, προϋποθέτει τη συστράτευση του κοινωνικού μετώπου που την πιστεύει», αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός, κλείνοντας το μάτι ουσιαστικά προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε επίσης