Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος οι πρώτες κάλπες - Τα τρία «όχι», τα διλήμματα και τα μηνύματα

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των πολιτικών προθέσεων του, θέτοντας το δίλημμα και το διακύβευμα των εκλογών στην τελευταία ΔΕΘ πριν τις κάλπες

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος οι πρώτες κάλπες - Τα τρία «όχι», τα διλήμματα και τα μηνύματα
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Τον ορίζοντα μέχρι τις εκλογές διασαφήνισε ο πρωθυπουργός τόσο κατά την ομιλία του το Σάββατο στο Βελλίδειο όσο και από τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. «Όχι» σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, «όχι» σε ανασχηματισμό και εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ήταν ένα από τα μηνύματα, που ο ίδιος εξέπεμψε, δίνοντας το πολιτικό στίγμα των προθέσεων του.

Μάλιστα, ξεκάθαρα διαφάνηκε ο στόχος της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στον κίνδυνο μιας «πολιτικής τερατογέννησης», όπως χαρακτήρισε την περίπτωση το πρώτο κόμμα να προηγείται σημαντικά του δεύτερου και να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Κουτσούμπας.

«Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί» προειδοποίησε τους πολίτες, θέλοντας να τους αποτρέψει από το να ρίξουν μια χαλαρή ψήφο στην πρώτη κάλπη. «Η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Διότι μπορεί μεν να μην οδηγηθούμε σε κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να είναι το σκαλοπάτι το οποίο θα μας επιτρέψει στη συνέχεια να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία την οποία επιθυμούμε. Και να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό μία αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι κατ’ ανάγκη μια μονοκομματική» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αποκλείοντας κατηγορηματικά μία συνεργασία με τον Κυριάκο Βελόπουλο, ως κυβερνητικό εταίρο, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει, αν στις δεύτερες κάλπες δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. «Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να απαντήσω για το ποιες θα είναι οι επιλογές μου σε αυτό το σενάριο, διότι εξακολουθώ να διεκδικώ για το κόμμα για το οποίο ηγούμαι τη δυνατότητα να εξηγήσω στον ελληνικό λαό ποιο είναι το πραγματικό ζητούμενο των δεύτερων εκλογών. Κι αν ο ελληνικός λαός είναι ικανοποιημένος από αυτό το οποίο έχει δει αυτή την τετραετία, να μας δώσει μία δεύτερη εντολή. Μια δεύτερη εντολή προόδου, ώστε να μην φλερτάρουμε ξανά με τη συμφορά» επεσήμανε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα βέλη του στράφηκαν προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που τον κατηγόρησε για μια προαποφασισμένη γραμμή ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία και εκμεταλλεύτηκε το ζήτημα των υποκλοπών, αλλά ο ίδιος έκανε άνοιγμα στους ανθρώπους του κέντρου. Ο κ. Μητσοτάκης προέβαλε ως βασικό δίλλημα των εκλογών το δίπολο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» κι έτσι όπως φαίνεται, θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές.

«Εμείς έχουμε μία πρόταση διακυβέρνησης, πολύ συγκεκριμένη. Με τα καλά μας, τα στραβά μας, μας ξέρει ο κόσμος. Αν όχι εμείς, ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης σήμερα; Δεν την έχω ακούσει από κανέναν. Ακούω κάποια για “προοδευτική συμμαχία”. Εμείς κυβερνήσαμε. Θα κυβερνήσουμε τέσσερα χρόνια. Πριν από εμάς έχει προηγηθεί και μια άλλη κυβέρνηση, του κ. Τσίπρα. Άρα το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας -για να το πω πολύ απλά- είναι κάτι το οποίο ο πολίτης το καταλαβαίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης