Πολιτική

Επιδότηση και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες - «Σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες για διακοπές ρεύματος», διαβεβαιώνει ο Σκρέκας

Η στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος και οι τρεις κλίμακες

Επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες εξήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε σήμερα Τρίτη ότι υπάρχουν πολύ μικρές, σχεδόν μηδενικές πιθανότητες για διακοπές ρεύματος ή για ρεύμα με «δελτίο» .Επιπλέον, προανήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε: «Στη ζωή κι όταν μαίνεται ένας πόλεμος συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρές αυτές οι πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές».

Επιπλέον, περιέγραψε τους τρεις στόχους της κυβέρνησης, οι οποίοι είναι:

-Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-Να ληφθούν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας.

-Να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού.

Η στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος και οι τρεις κλίμακες

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί η απορρόφηση του 90% με 94% των αυξήσεων και πως τα νοικοκυριά θα στηριχθούν ανεξαρτήτως εισοδήματος και εάν πρόκειται για κύρια ή μη κύρια κατοικία.

Ο υπουργός εξήγησε ότι στον νέο μηχανισμό θα υπάρξουν τρεις κλίμακες, με το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα, και όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στη δεύτερη και στην τρίτη.

«Εκεί θα δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση, εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να λάβουν μια επιπλέον επιδότηση που θα έρθει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον προμηθευτή τους» είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Για το φυσικό αέριο τόνισε ότι η στήριξη θα είναι τέτοια που να καθιστά πιο προσιτή την τιμή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι όπως ήταν προ κρίσης, καθώς η τιμή έχει αυξηθεί κατά 7 με 10 φορές σε ενάμιση χρόνο.

Δείτε επίσης