Πολιτική

Άνοιξη ή καλοκαίρι: Η δήλωση Μητσοτάκη για τις εκλογές και οι Κυριακές της κάλπης

Δύο πιθανές περιόδους για τη διεξαγωγή των εκλογών έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg

Άνοιξη ή καλοκαίρι: Η δήλωση Μητσοτάκη για τις εκλογές και οι Κυριακές της κάλπης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μισάνοιξε τα χαρτιά του για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, δίνοντας δύο πιθανές περιόδους για τη διεξαγωγή τους: την άνοιξη ή τις αρχές καλοκαιριού.

«Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά. Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023», ήταν η ενδεικτική φράση του, απαντώντας σε ερώτηση περί της κυβερνητικής σταθερότητας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση της δημοσιογράφου και η απάντηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Caroline Hyde: Μιλήσατε για τη θαρραλέα προσπάθειά σας να εξασφαλίσετε διαφάνεια παραδεχόμενος το παράπτωμα. Τι γίνεται λοιπόν με την κυβερνητική σταθερότητα; Πιστεύετε ότι είναι εξασφαλισμένη αυτή τη στιγμή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σταθερή και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά. Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023. Η κυβέρνηση μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία. Νομίζω ότι έχετε δίκιο που επισημαίνετε, ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές, έχει ιδιαίτερη σημασία η πολιτική σταθερότητα. Ζούμε επίσης σε μια εποχή στην οποία πολλές δυνάμεις μπορεί να έχουν συμφέρον να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στο τέλος της ημέρας, έχουμε μια δημοκρατία η οποία λειτουργεί εύρυθμα και έχουμε επίσης μεγάλη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας όταν έρθει η ώρα. Και ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα μάς εμπιστευτούν για άλλη μια φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί νομίζω ότι ξέρουν ότι αντιμετωπίσαμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, αποτελεσματικά και ότι η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε το 2019.».

Στον απόηχο της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη, τα σενάρια για το πότε θα στηθούν οι κάλπες ολοένα και «φουντώνουν».

Αναφορικά με το καλοκαίρι, το διάστημα από 2 έως 16 Ιουνίου, δεν θεωρείται πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, επειδή τότε θα είναι σε εξέλιξη οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν μπορούν να στηθούν κάλπες από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου, διότι τότε θα γίνονται οι κατατακτήριες εξετάσεις στην πρώτη και δευτέρα Λυκείου. Συνεπώς, πιθανή Κυριακή θα ήταν αυτής της 18ης Ιουνίου.

Σχετικά με την Άνοιξη, 5,12 και 19 Μαρτίου θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες ενώ η 26 Μαρτίου μάλλον θα αποκλειστεί καθώς είναι μία ημέρα μετά την Εθνική Εορτή. Τέλος, εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν και στις 2 Απριλίου.

Δείτε επίσης