Πολιτική

Γκάλοπ MRB: Μπροστά κατά 7,5 μονάδες η ΝΔ - Στο 38,9 ο Μητσοτάκης για πρωθυπουργός

Πρώτο θέμα που απασχολεί του πολίτες η ακρίβεια

Γκάλοπ MRB: Μπροστά κατά 7,5 μονάδες η ΝΔ - Στο 38,9 ο Μητσοτάκης για πρωθυπουργός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μπροστά με 7,5 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜRB για το OPEN. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 38,9% των ερωτηθέντων ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το 29%

Επίσης σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος οι περισσότεροι από στους πολίτες αξιολογούν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες δηλώνουν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο ζήτημα που τους απασχολεί, ενώ πάνω από ένας στους 10 ανησυχούν για την ανεργία.

πρόθεση ψήφου

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 29,6% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 12,1%. Τέταρτο το ΚΚΕ με 5,1% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση και το Μέρα25 με 4,2% και 3,5% αντίστοιχα.

Με αναγωγή ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 32,7-38.7% έναντι 24,5-30,1% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 11,3-15,5%. Τέταρτο το ΚΚΕ με 4,5-7,5% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση και το Μέρα25 με 3,7-6,5% και 3-5,4% αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός αξιολογείται αρνητικά από το 38,4% των πολιτών και θετικά από το 28,7. Το 45,6% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ενώ μόλις το 19,6 απαντά ότι αξιολογεί θετικά την παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 40% και θετικά από το 10,6%.

Το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων ενώ ποσοστό 43,5% απαντά ότι δεν τον εκφράζει καθόλου. Αντιστοίχως το «οικογενειοκρατία ή προοδευτική συμμαχία» που έθεσε ως δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το 28,3% και δεν εκφράζει το 45,5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 38,9% των ερωτηθέντων ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το 29%

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Το 22,6% απαντούν ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Αντίστοιχα, θετικά βλέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 24,2% των ερωτηθέντων.

πρώτο θέμα η ακρίβεια

Σε ποσοστό 56,2% απαντούν ότι η ακρίβεια είναι το βασικότερο θέμα που τους απασχολεί ενώ η ανεργία έρχεται δεύτερη με ποσοστό 11,8%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και η εγκληματικότητα ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά ενώ μόλις το 2,8% αξιολογεί τις υποκλοπές ως το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί.

Δείτε επίσης