Πολιτική

Μητσοτάκης στο CNN: «Πόλεμος με fake news» από την Άγκυρα - «Παράλογο» το κατηγορώ Ερντογάν για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

«Αυτός δεν είναι τρόπος να λύνεις τις διεθνείς σου υποθέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις fake φωτογραφίες με πνιγμούς βρεφών στο Αιγαίο

Μητσοτάκης στο CNN: «Πόλεμος με fake news» από την Άγκυρα - «Παράλογο» το κατηγορώ Ερντογάν για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια πρώτη απάντηση στα όσα ανυπόστατα είπε από το βήμα του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξή του στο CNN.

Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος στο πλαίσιο της ομιλίας του στον ΟΗΕ επεδίωξε να προκαλέσει τις κατηγορώντας την Ελλάδα για πνιγμούς παιδιών στο Αιγαίο, παρουσιάζοντας και φωτογραφίες, προς επίρρωσιν των ανυπόστατων ισχυρισμών του.

Μέσα από τη συνέντευξή του στο CNN, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, και χαρακτήρισε «fake news» στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό.

Εστίασε, στην τουρκική αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο.

«Έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Μόλις σήμερα είχαμε δυο ναυάγια και σώσαμε πάνω από 100 ανθρώπους ανάμεσά τους ήταν και πολλά παιδιά» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας στις τουρκικές αιτιάσεις.

Χαρακτήρισε παράλογο από την πλευρά της Άγκυρας να εξαπολύει αυτού του είδους τις κατηγορίες προς την Αθήνα όταν η πρώτη έχει τέτοιο ιστορικό αναφορικά με το μεταναστευτικό.

«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι παράλογο. Τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν ενθάρρυνε χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν εργαλειοποιούμε εμείς το μεταναστευτικό. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά σεβόμαστε και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε φορά που υπάρχει άνθρωπος σε ανάγκη στην θάλασσα το λιμενικό μας βγαίνει μπροστά και τον σώζει. Είμαι απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο των fake news» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό. Αλλά αυτός δεν είναι τρόπος να λύνεις τις διεθνείς σου υποθέσεις» συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε, στη συνέχεια, την Άγκυρα σε έναν πολιτισμένο διάλογο, ενώ μίλησε για «κρεσέντο προκλητικότητας» και «αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών»

Εστίασε, δε, στην ανάγκη να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα με αστήρικτες και απαράδεκτες κατηγορίες, απειλούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτού του είδους η ρητορική είναι απαράδεκτη. Υπάρχει τρόπος να λυθούν οι διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και ο διάλογος. Συνεχώς ενθαρρύνουμε την Τουρκία να καθίσει μαζί μας και να συζητήσουμε με πολιτισμένο τρόπο» υπογράμμισε ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να απορροφηθεί η ακρίβεια και να μπει ένα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

Δείτε επίσης