Πολιτική

Σκληρή και τεκμηριωμένη απάντηση Μητσοτάκη στα χυδαία ψεύδη Ερντογάν

Από το βήμα του ΟΗΕ, στις 21.30 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα στείλει αυστηρά και ξεκάθαρα μηνύματα κόντρα στον «πόλεμο των fake news», κινούμενος ωστόσο στη «γραμμή» της ψυχραιμίας και του ανοιχτού διαλόγου

Σκληρή και τεκμηριωμένη απάντηση Μητσοτάκη στα χυδαία ψεύδη Ερντογάν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σκληρή αλλά και τεκμηριωμένη απάντηση στα χυδαία ψεύδη του Τούρκου προέδρου ετοιμάζεται να δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ, από το ίδιο βήμα όπου λίγες μέρες πριν ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε μία σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δείχνοντας fake φωτογραφίες με πνιγμένα βρέφη μεταναστών στο Αιγαίο.

Χθες, κατά τη συνέντευξή του στο CNN o Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πόλεμο των fake news» από την πλευρά της Άγκυρας, παραμένοντας ωστόσο στη «γραμμή» της ψυχραιμίας και του ανοιχτού διαλόγου.

Είναι ολοφάνερο πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να κλιμακώσει περαιτέρω την μεγάλη ένταση η οποία ούτως ή άλλως επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά θα επιμείνει στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι της επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα, γεγονός που, όπως θα πει, αποτελεί και βούληση των δύο λαών που είναι υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να είναι γείτονες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έγραφε ο ίδιος μέχρι την τελευταία στιγμή την ομιλία που θα εκφωνήσει στις 14.30 ώρα Νέας Υόρκης (σ.σ.: 21.30 ώρα Ελλάδος), θα στείλει αυστηρά αλλά σαφή μηνύματα απέναντι στα απανωτά παραληρήματα και σόου του Ερντογάν και των αξιωματούχων του.

«Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν με επιχειρήματα, που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, στην αλήθεια, αλλά και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στο Αιγαίο» προϊδέασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για την αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως μετά την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο, ώστε να αποδομήσει τους τουρκικούς ανυπόστατους ισχυρισμούς, χωρίς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει η Αθήνα κυρώσεις για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, απήντησε ότι όλα συζητούνται στα κατάλληλα φόρα. Σε ερώτηση, δε, για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σε σχέση με μεταναστευτικές ροές ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «κάνουμε αυτό που πρέπει, για να φυλάξουμε τα σύνορα μας, τους τελευταίους μήνες περί τους 330.000 ανθρώπους έχουν αποπειραθεί να περάσουν τα σύνορα μας στον Έβρο». Επανέλαβε, δε, πως ΜΚΟ έχουν πέσει κατά καιρούς θύματα της τουρκικής προπαγάνδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο περιστατικό με τους 38 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο και κάλεσε εκ νέου δυνάμεις και εντός της χώρας να μην υιοθετούν την τουρκική έωλη επιχειρηματολογία.

«Η χώρας μας ασκεί μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δεν θα αφήνουμε αναπάντητη την τουρκική προπαγάνδα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός χτίζει συμμαχίες ενάντια στην τουρκική παραβατικότητα στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμηνύει ότι όλα «συζητούνται στα κατάλληλα φόρα» όσον αφορά, αναφορικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

«Πόλεμος των fake news»

Μέσα από τη συνέντευξή του στο CNN, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, και χαρακτήρισε «fake news» στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό.

Εστίασε, στην τουρκική αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο.

«Έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Μόλις σήμερα είχαμε δυο ναυάγια και σώσαμε πάνω από 100 ανθρώπους ανάμεσά τους ήταν και πολλά παιδιά» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας στις τουρκικές αιτιάσεις.

Χαρακτήρισε παράλογο από την πλευρά της Άγκυρας να εξαπολύει αυτού του είδους τις κατηγορίες προς την Αθήνα όταν η πρώτη έχει τέτοιο ιστορικό αναφορικά με το μεταναστευτικό.

«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι παράλογο. Τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν ενθάρρυνε χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν εργαλειοποιούμε εμείς το μεταναστευτικό. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά σεβόμαστε και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε φορά που υπάρχει άνθρωπος σε ανάγκη στην θάλασσα το λιμενικό μας βγαίνει μπροστά και τον σώζει. Είμαι απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο των fake news» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό. Αλλά αυτός δεν είναι τρόπος να λύνεις τις διεθνείς σου υποθέσεις» συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε, στη συνέχεια, την Άγκυρα σε έναν πολιτισμένο διάλογο, ενώ μίλησε για «κρεσέντο προκλητικότητας» και «αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών»

Εστίασε, δε, στην ανάγκη να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα με αστήρικτες και απαράδεκτες κατηγορίες, απειλούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτού του είδους η ρητορική είναι απαράδεκτη. Υπάρχει τρόπος να λυθούν οι διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και ο διάλογος. Συνεχώς ενθαρρύνουμε την Τουρκία να καθίσει μαζί μας και να συζητήσουμε με πολιτισμένο τρόπο» υπογράμμισε ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης