Πολιτική

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη από τον ΟΗΕ: Δεν κάνω πίσω σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

«Η Τουρκία κάνει εκστρατεία παραπληροφόρησης στο Αιγαίο», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο πως «αν το θέλει, μπορεί να γίνει εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας»

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη από τον ΟΗΕ:  Δεν κάνω πίσω σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατά του αυταρχισμού και αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή. «Είναι επιτακτική ανάγκη να μην πετύχει η ρωσική εισβολή, για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα» υπογράμμισε.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο. «Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο» σημείωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή της Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού, χαρακτηρίζοντας παράλογες τις απαιτήσεις της Άγκυρας και στηρίζοντας την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία η τουρκική κυβέρνηση και η ηγεσία του ψευδοκράτους εξακολουθούν να απορρίπτουν.

Κυπριακό

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό. «Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί στρατιωτική εισβολή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε και επεσήμανε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να επιμένει σε απαράδεκτες αξιώσεις για δύο κράτη» στη Μεγαλόνησο.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εντεινόμενη αναθεωρητική ατζέντα κατά της Ελλάδας από την Τουρκία και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι απειλές του κυρίου Ερντογάν ότι "θα έρθουμε νύχτα εφόσον το αποφασίσουμε" προσιδιάζει με ρητορική επιτιθέμενου» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε εξόχως ανησυχητική την εντεινόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, τις πολλαπλές παραβιάσεις τα fake news και την άρνηση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε η Άγκυρα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και έκανε λόγο για εκστρατεία fake news σε ότι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνέχεια, είπε ότι η Τουρκία απειλεί ότι θα έρθει τη νυχάτα αν θέλει. αυτή είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνικού κράτους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με casus belli.

Ανησυχητική είναι η αυξανόμενη κλιμάκωση της απειλής, με fake news, με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και μεμονωμένη απόφαση να αρνείται τις επαφές, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν θέλει να μιλήσει ο Ερντογάν για κόκκινες γραμμές, θα πω: οι ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι και απαράδεκτοι. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας είναι μη αποδεκτή, η Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν».

Έπειτα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν χρειάζεται όμως να συνεχίσουμε έτσι. Υπάρχει άλλος τρόπος».

«Σήμερα, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στης τουρκική ηγεσία άλλα και στον λαό: δεν είμαστε εχθρός σας, δεν είμαστε απειλή, είμαστε γείτονες και ξέρω ότι η πλειοψηφία δεν θέλει ένταση. Ας προχωρήσουμε με αμοιβαίο σεβασμό», τόνισε.

Δείτε επίσης