Πολιτική

Η σκληρή απάντηση Μητσοτάκη στα προκλητικά ψεύδη Ερντογάν, τα ηχηρά μηνύματα και οι «κόκκινες γραμμές»

Το ταξίδι και η παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ήταν ένα διπλωματικό σπριντ ενημέρωσης για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας

Η σκληρή απάντηση Μητσοτάκη στα προκλητικά ψεύδη Ερντογάν, τα ηχηρά μηνύματα και οι «κόκκινες γραμμές»
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Σκληρή και απόλυτα τεκμηριωμένη απάντηση έδωσε, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τα προκλητικά ψεύδη και τη χυδαία προπαγάνδα για το Μεταναστευτικό, που εξαπέλυσε ενάντια της Ελλάδας πριν από λίγες ημέρες, από το ίδιο βήμα.

Με επιχειρήματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδόμησε σημείο προς σημείο τις αιτιάσεις του Τούρκου Προέδρου και ανέδειξε την πραγματικότητα που επικρατεί στο Αιγαίο απέναντι στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας. Τα Ελληνοτουρκικά και η τουρκική προκλητικότητα αποτέλεσαν το σημαντικότερο κομμάτι στη χθεσινή ομιλία του.

Παρ’ όλο, όμως, που απέστειλε αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Τουρκίας, για πρώτη φορά απευθύνθηκε σε άλλο τόνο στον τουρκικό λαό εξηγώντας πώς «η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες», και επισημαίνοντας πως η πλειοψηφία στις δύο χώρες θα στείλει το δικό της μήνυμα, πως δεν θέλει πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα τις «κόκκινες» γραμμές έναντι της Τουρκίας, που είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ενημερώνοντας τους ηγέτες που παραβρίσκονταν στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην περιοχή. Περιέγραψε αναλυτικά την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της με συγκεκριμένες αναφορές στην πολεμική γλώσσα που έχει υιοθετήσει η ηγεσία της Τουρκίας όλο το τελευταίο διάστημα. Ο πρωθυπουργός, σε υψηλούς τόνους και με σκληρή γλώσσα, απευθύνθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο για τις αβάσιμες και απαράδεκτες αιτιάσεις του για τα νησιά και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, τις παραβιάσεις σε θάλασσα και αέρα, την συστηματική εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Ελλάδας και τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας για διακοπή επαφών στο ανώτατο επίπεδο. Τον κατηγόρησε με συγκεκριμένα στοιχεία για την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, για τα fake news που διακινεί, και του έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην τουρκική εισβολή και στην παράνομη κατοχή της Κύπρου, που παραμένει σήμερα ένα διαιρεμένο νησί. Μάλιστα, διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση κατηγορηματικά ότι η λύση των δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε, επίσης, στο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξήγησε ξεκάθαρα τη θέση της χώρας μας, ότι οι δημοκρατίες πρέπει να αγωνίζονται όταν αντιμετωπίζουν απρόκλητη επίθεση, και τόνισε ότι «στην Ουκρανία δοκιμάζεται σήμερα η δημοκρατία έναντι του αναθεωρητισμού και του δεσποτισμού». Συμπλήρωσε, δε, πως είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι πολίτες για το τι διακυβεύεται στην Ουκρανία, και γι’ αυτό επεσήμανε πως οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να αγωνιστούν κατά της παραπληροφόρησης. Αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολέμου για τους Ευρωπαίους, το δύσκολο χειμώνα που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης και τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην Ευρώπη. Εστίασε στις προσπάθειες της Μόσχας να εργαλειοποιήσει το Ενεργειακό για να αποσταθεροποιήσει δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. «Θα στηρίξουμε τους πολίτες», σημείωσε υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών Ενέργειας και στροφής στις ΑΠΕ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, και από το βήμα του ΟΗΕ επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όλο το ταξίδι και η παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ήταν ένα διπλωματικό σπριντ για να ενημερώσει τους παγκόσμιους ισχυρούς παίκτες της διεθνούς πολιτική σκηνής και την κοινή γνώμη για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας και να αντικρούσει το δυσφημιστικό παραλήρημα του Ερντογάν. Μεταξύ άλλων, Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων όσο και σε επίπεδο ρητορικής. Επανέλαβε ότι η Αθήνα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.

Δείτε επίσης