Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Ψύχραιμη και ξεκάθαρη η Αθήνα, χάνει τον έλεγχο η Άγκυρα - Ο «πόλεμος των fake news» και το ράπισμα των ΗΠΑ

Μέχρι και τον Έλληνα Πρέσβη κάλεσαν να... δώσει εξηγήσεις για τη δική τους προπαγάνδα - Σχεδόν απίθανη μία συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα - Από το Υπουργικό η απάντηση του πρωθυπουργού

Ελληνοτουρκικά: Ψύχραιμη και ξεκάθαρη η Αθήνα, χάνει τον έλεγχο η Άγκυρα - Ο «πόλεμος των fake news» και το ράπισμα των ΗΠΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στα άκρα... τεντώνει το σχοινί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας τον «πόλεμο των fake news» ενάντια στην Ελλάδα, η οποία τηρεί ψύχραιμη και ξεκάθαρη στάση απέναντι στις διαρκείς προκλήσεις και δεν παρασύρεται σε ρητορική όξυνσης των διμερών σχέσεων.

Μάλιστα, σε ένα τέτοιο σκηνικό έντασης, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι σχεδόν απίθανη μία συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει την απάντησή του στον Τούρκο πρόεδρο από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συνεδριάζει στις 11 το πρωί της Τρίτης, στη «σκιά» του σκηνικού έντασης που στήνει η Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, για ακόμη μια φορά ο Ερντογάν κινήθηκε στη «γραμμή» της προπαγάνδας, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και παρουσιάζοντας τη χώρα μας, ως τον «κακό γείτονα», που δημιουργεί προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι ΗΠΑ καλούν τον Τούρκο πρόεδρο να επανέλθει στη λογική, βάζοντας τέλος στο το κρεσέντο των προκλήσεων και των απειλών, με μία δήλωση - ράπισμα.

Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Ακραίες προκλήσεις

Επιμένοντας στα χυδαία ψεύδη, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στον τερματισμό των πολέμων, των εντάσεων και των διενέξεων στον κόσμο, την ίδια στιγμή παρακολουθεί τις κινήσεις της γειτονικής της Ελλάδας που «μυρίζουν» προκλήσεις.

Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε στρατιωτικός ούτε πολιτικός συνομιλητής της Τουρκίας, καθώς δεν είναι ίση με αυτήν και δεν μπορεί να είναι ίση με την Τουρκία ενώ εκτόξευσε νέες απειλές.

Κρεσέντο απειλών και... προπαγάνδας

Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν κατηγορώντας την Ελλάδα για «προκλητικότητα» μίλησε για ένα «επικίνδυνο παιχνίδι, τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν σαν μαριονέτες».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό έκανε λόγο για παιδιά και αθώους που η ίδια νοοτροπία άφησε να πεθάνουν, βυθίζοντας τις βάρκες τους σε Αιγαίο και Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα λογοδοτήσουν κάποτε».

Κάλεσαν ακόμη και τον Έλληνα Πρέσβη

Δεν έφταναν οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και χθες, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ο έλληνας πρέσβης, από τον οποίο -σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu– ζητήθηκε η Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά.

Κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση και σε συνέχεια φωτογραφιών που δημοσίευσαν τα τουρκικά ΜΜΕ από τη Λέσβο και τη Σάμο, η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα ελληνικά νησιά.

Η απάντηση από την Αθήνα, πάντως, δεν άργησε να έρθει με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Δείτε επίσης