Πολιτική

Επιστολή Σκρέκα στην ΕΕ: Ταμείο 80 δισ. για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου

Πως θα αξιοποιούνται τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο - Οι πέντε δράσεις

Επιστολή Σκρέκα στην ΕΕ: Ταμείο 80 δισ. για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Επιστολή στους Ευρωπαίους επιτρόπους απέστειλε ο Κώστας Σκρέκας, με την πρόταση της Ελλάδας για δημιουργία Ταμείου 80 δισ. ευρώ με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, εν όψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ο κ. Σκρέκας απέστειλε επιστολή στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Frans Timmermans και στην επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson, στην οποία καταθέτει πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Τι προτείνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των τιμών του φυσικού αερίου

Ο κ. Σκρέκας, στην επιστολή του, προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 €/θερμική MWh που προτείνει να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται:

Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.
Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.
Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν εφαρμοστεί ειδικό τέλος 10 €/θερμική MWh που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράττεται ετησίως ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε., με βάση την κατανάλωση του 2021.

Δείτε επίσης