Πολιτική

Τουρκία: «Να έρθουν στα λογικά τους όσοι ενθαρρύνουν τις προκλήσεις της Ελλάδας» - ΥΠΕΞ: «Δεν έχετε δικαίωμα να μας απειλείτε»

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους για τα δικαιώματα μας» ανέφερε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας - «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας», απαντά η Αθήνα

Τουρκία: «Να έρθουν στα λογικά τους όσοι ενθαρρύνουν τις προκλήσεις της Ελλάδας»  - ΥΠΕΞ: «Δεν έχετε δικαίωμα να μας απειλείτε»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε μία ακόμη προκλητική τοποθέτηση προέβησαν οι Τούρκοι αμέσως μετά τη συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας τονίζοντας ότι «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα»

Παράλληλα η Τουρκία προτρέπει τους κύκλους που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά του Αιγαίου με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική, ανακοίνωσε απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην οποία ήταν σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ψηλά στην ημερήσια διάταξης οι σχέσεις με την Ελλάδα βρέθηκαν που είχε ο Ερντογάν με τους διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγό Ατίλα Γκιουλάν (Atilla Gülan), και τον Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχο Ερκιουμέντ Τατλιόγλου (Ercüment Tatlıoğlu).

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα και εργαλεία για την προστασία των συμφερόντων του τουρκικού λαού απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοινωθέν μετά το πέρας του συμβουλίου.

Ακόμη, στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε πως στο πλαίσιο των κινήσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, όλες οι χώρες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της φιλοκυβερνητικής Hurriyet, «οι κινήσεις της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο, η στρατιωτικοποίηση των νησιών, οι εγχώριες και διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και oι επιπτώσεις στην περιοχή λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης. Επίσης, αναφέρεται πως «οι κινήσεις της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση», ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε «με λεπτομέρεια». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αξιολογήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις, ιδίως ο οπλισμός των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», τονίζεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Βγαίνει το ερευνητικό Yunus στο Αιγαίο

Η Τουρκία με νέα παράνομη NAVTEX βγάζει από αύριο, Πέμπτη (29/09) στην περιοχή δυτικά της Λέσβου το ερευνητικό Yunus, με την παρουσία του να παραμένει έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA το πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Η παράνομη τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 0930/22
AEGEAN SEA
1. SCIENTIFIC RESEARCHS, BY R/V YUNUS S BETWEEN 29 SEP-05 OCT 22 AT THE FOLLOWING POINTS.
38 52.41 N - 025 47.79 E
39 17.81 N - 025 22.79 E
38 51.56 N - 025 24.46 E
39 13.46 N - 025 17.68 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 052059Z OCT 22.

Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνογαλλική άσκηση «Λόγχη», με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Δείτε επίσης