Πολιτική

Ξεκάθαρα μηνύματα Αθήνας και Ουάσινγκτον στον Ερντογάν: «Η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητείται»

Στο στόχαστρο Ερντογάν και οι ΗΠΑ - «Δεν τίθεται ζήτημα για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», ξεκαθαρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «Δε απειλούμαστε» απαντά η Αθήνα - Με νέα Navtex η Τουρκία στέλνει στην καρδιά του Αιγαίου το ερευνητικό Γιουνούς

Ξεκάθαρα μηνύματα Αθήνας και Ουάσινγκτον στον Ερντογάν: «Η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητείται
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Καθημερινές είναι πλέον οι προκλήσεις και οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, με πολιτικούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναμένεται να αποκλιμακώσει ουσιαστικά την ένταση μέχρι τις εκλογές, καθώς το κρεσέντο της όξυνσης έχει στόχο το εσωτερικό κοινό του.

Χθες, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της γειτονικής χώρας, όπου κυριάρχησε... το «ελληνικό ζήτημα», η Άγκυρα έβαλε στο στόχαστρο τις ΗΠΑ, που εκπέμπουν αλλεπάλληλα μηνύματα στήριξης της Ελλάδας, καλώντας διαρκώς τον Ερντογάν να σταματήσει τις παραβιάσεις.

Απαντώντας και σε αυτό το παραλήρημα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. «“Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νεντ Πράις.

Μάλιστα, ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει, ως προς το σκέλος του εξοπλισμού των νησιών, ότι αυτές οι αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, απορρίπτοντας έτσι στην πράξη τις τουρκικές αιτιάσεις και προς τη μεριά της Ουάσιγκτον.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα»

Οι Τούρκοι αμέσως μετά τη συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας εξέδωσαν μία άκρως προκλητική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «η Άγκυρα δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα»

Παράλληλα, προέτρεψαν τους κύκλους που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά του Αιγαίου με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική.

Η χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην οποία ήταν σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ψηλά στην ημερήσια διάταξης οι σχέσεις με την Ελλάδα βρέθηκαν που είχε ο Ερντογάν με τους διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγό Ατίλα Γκιουλάν (Atilla Gülan), και τον Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχο Ερκιουμέντ Τατλιόγλου (Ercüment Tatlıoğlu).

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα και εργαλεία για την προστασία των συμφερόντων του τουρκικού λαού απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», τονίστηκε χαρακτηριστικά σε ανακοινωθέν μετά το πέρας του συμβουλίου.

Ακόμη, στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε πως στο πλαίσιο των κινήσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, όλες οι χώρες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της φιλοκυβερνητικής Hurriyet, «οι κινήσεις της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο, η στρατιωτικοποίηση των νησιών, οι εγχώριες και διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και oι επιπτώσεις στην περιοχή λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης. Επίσης, αναφέρεται πως «οι κινήσεις της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση», ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε «με λεπτομέρεια». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αξιολογήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις, ιδίως ο οπλισμός των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».

«Μην μας απειλείτε»

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», απάντησε η Αθήνα, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Βγαίνει το ερευνητικό Yunus στο Αιγαίο

Η Τουρκία με νέα παράνομη NAVTEX βγάζει από αύριο, Πέμπτη (29/09) στην περιοχή δυτικά της Λέσβου το ερευνητικό Yunus, με την παρουσία του να παραμένει έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA το πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Η παράνομη τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 0930/22
AEGEAN SEA
1. SCIENTIFIC RESEARCHS, BY R/V YUNUS S BETWEEN 29 SEP-05 OCT 22 AT THE FOLLOWING POINTS.
38 52.41 N - 025 47.79 E
39 17.81 N - 025 22.79 E
38 51.56 N - 025 24.46 E
39 13.46 N - 025 17.68 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 052059Z OCT 22.

Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνογαλλική άσκηση «Λόγχη», με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Δείτε επίσης