Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους εταίρους για τις ακρότητες Ερντογάν: Η συνάντηση με την φον ντερ Λάιεν και το ραντεβού της Πράγας

Το «όπλο» της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων είναι πάντα στη «φαρέτρα» - Ενεργειακά και ελληνοουρκικά στο τετ-α-τετ με την φον ντερ Λάιεν το Σάββατο - Άγνωστο ακόμη αν θα πάει ο Ερντογάν στην Πράγα

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους εταίρους για την ακρότητες Ερντογάν: Η συνάντηση με την φον ντερ Λάιεν και το ραντεβού της Πράγας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με την Τουρκία να μην κάνει... βήμα πίσω ως προς τις προκλήσεις της, κλιμακώνοντας ολοένα και περισσότερο την ένταση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεθνοποιεί τις ακρότητες του Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων του, βρίσκοντας συμμάχους σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Υπό άλλες συνθήκες, αν ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν ήταν ακόμη θετικός στον κορωνοϊό, σήμερα θα συνεδρίαζε η ευρωμεσογεική Σύνοδος στο Αλικάντε, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα απομόνωσης στην Άγκυρα και στήριξης στην Αθήνα, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει το Ελιζέ, μέσω μίας σημαντικής γαλλικής παρέμβασης. Ωστόσο, το εργαλείο της διεθνοποίησης παραμένει πάντα στο τραπέζι της κυβέρνησης, με τον κ. Μητσοτάκη να συναντά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το Σάββατο, στη Βουλγαρία.

Το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν θα γίνει στο περιθώριο των εγκαινίων του αγωγού IGB, μιας και το χθεσινό δείπνο που είχαν προγραμματίσει στην οικία του πρωθυπουργού αναβλήθηκε, λόγω και της αναβολής της Ευρωμεσογειακής Συνόδου. Σε αυτή τη συνάντηση το κυρίως θέμα θα είναι τα ενεργειακά, δεν μπορεί, όμως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η συζήτηση να γυρίσει και στα ελληνοτουρκικά.

Το βλέμμα τώρα στρέφεται στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων δεν είναι επίσημα στην ατζέντα, ωστόσο μένει να δούμε αν θα παραστεί σε αυτή ο Ερντογάν, που ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει σχετικά.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανη μια επαφή Μητσοτάκη-Ερντογάν. Και μπορεί στην Αθήνα να δηλώνουν ανοιχτοί σε διάλογο με τη γείτονα, δεν θα είναι, όμως, η ελληνική πλευρά που θα είναι επισπεύδουσα για διάλογο με κάθε τρόπο.

Στη μάχη του Αιγαίου η νέα πυραυλάκατος «Βλαχάκος»

Οι 670 τόνοι αμυντικής διπλωματίας- όπως σημείωσε εύστοχα ανώτατος αξιωματούχος των ΕΔ.- προστέθηκε στην δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού με μια τελετή αντάξια της σημασίας της, όπου παρέστη και μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ και του ΠΝ.
Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή προσθήκη στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού αφού το νέο πλοίο του ελληνικού στόλου είναι ταχύτατο και πολύ φονικό, ενώ κορυφαίο στοιχείο του οπλισμού του είναι οι νέοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet MM40 Block 3, βεληνεκούς 200 χλμ.

Για όσους δεν γνωρίζουν οι Exocet MM40 Block 3, όπως αναφέρει η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία, παρέχει δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς, εναντίον διαφόρων τύπων στόχων σε σενάρια παντός καιρού. Να σημειώσουμε ότι το βεληνεκές του ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα, κάτι που τον κάνει άκρως επίφοβο για τα τουρκικά σκάφη στο Αιγαίο.

Κατά την διάρκεια της πτήσης το όπλο πετά σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ανιχνευτεί ο πύραυλος από ραντάρ εχθρικών στοιχείων. Επίσης, κορυφαίοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού επισήμαιναν ότι ο εν λόγω πύραυλος μπορεί να βυθίσει κάθε κλάση πολεμικού πλοίου.

Τέλος, η μεγάλη ακρίβειά του, η οποία επιτυγχάνεται μέσω συστήματος πλοήγησης ραντάρ, του δίνει την ικανότητα να χτυπά ακόμη και κινούμενους στόχους.

Επίσης, εκτός από τους Exocet υπάρχει ένα αντιπυραυλικό σύστημα CIWS GLMS RAM και το πυροβόλο όπλο Super Rapido Oto Breda διαμετρήματος 76 χιλιοστών και άλλα πολλά.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος είπε μεταξύ άλλων στην τελετή παραλαβής ότι “η σημερινή μέρα σηματοδοτεί έναν ακόμα σταθμό στην αλματώδη και πρωτοφανή πανθομολογουμένως εθνική προσπάθεια που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση των ελληνικών όπλων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είμαι ευτυχής και υπερήφανος γι’ αυτό, και θα’ θελα εκ βάθους καρδίας να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν με τις αποφάσεις, τις πράξεις και τον κόπο τους σε αυτό, που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα, αφού καθιστά την Ελλάδα ισχυρότερη και ικανότερη στον αμυντικό τομέα.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Στ΄. Πετράκης είπε μεταξύ άλλων: «Η ένταξη κάθε νέας μονάδας στο δυναμικό του Στόλου, συνιστά την εκπλήρωση μιας ιδιαίτερης για εμάς προσμονής, εξύψωσης του ηθικού, αλλά και δημιουργίας προσδοκιών, αφού σηματοδοτεί την προαγωγή των δυνατοτήτων και της μαχητικής ικανότητας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Με την ένταξη του ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ στο στόλο ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε σοβαρές καθυστερήσεις και απαιτήθηκαν υψηλού ρίσκου πρωτοβουλίες από την πολιτεία και το ΠΝ για την ολοκλήρωσή του. Στην όλη προσπάθεια καθοριστική ασφαλώς υπήρξε η συμβολή των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Δείτε επίσης