Πολιτική

ΥΠΕΞ: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιωματα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για τις ενέργειες που θα γίνουν ως απάντηση στη νέα τουρκική πρόκληση

ΥΠΕΞ: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιωματα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Άμεση είναι η απάντηση της Αθήνας στην υπογραφή την συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και της Λιβύης (της κυβέρνησης τη Τρίπολης), καθώς ξεκίνησε ήδη επαφές με φίλες και συμμαχικές χώρες, ενώ με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για τις ενέργειες που θα γίνουν ως απάντηση στη νέα τουρκική πρόκληση.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή "μνημονίου συνεργασίας" μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων», αναφέρει ο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Και τονίζει: «Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Παράλληλα σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.»

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή. Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω "μνημονίου" θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ»

αντιδράσεις

Ήδη το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία ως παράνομη αφού δεν κυρώθηκε από τους βουλευτές.

«Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη», αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ για τη συγκεκριμένη αντίδραση.

συναντήσεις Δένδια

Πριν από λίγο συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

μίλησε τηλεφωνικά και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry), αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη.

Νωρίτερα αμφότερες οι πλευρές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία. Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις, την προσεχή Κυριακή (9/10).

Δείτε επίσης