Πολιτική

Μητσοτάκης - Ερντογάν στην Πράγα: Δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά, δεν προβλέπεται συνάντηση

Κράτησαν τις αποστάσεις και στην οικογενειακή φωτογραφία - Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη για «σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» - Την Παρασκευή ενημερώνει τους εταίρους για τον τουρκικό παροξυσμό

Μητσοτάκης - Ερντογάν στην Πράγα: Δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά, δεν προβλέπεται συνάντηση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ούτε βλέμμα δεν αντάλλαξαν στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι αποστάσεις... «ασφαλείας» τηρήθηκαν ακόμη και στην οικογενειακή φωτογραφία.

Μητσοτάκης - Ερντογάν στην Πράγα: Δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά, δεν προβλέπεται συνάντηση

Η στάση αυτή είναι ενδεικτική της ψυχρότητας που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με φόντο τον παροξυσμό της Άγκυρας, ενώ την Παρασκευή από το βήμα της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των «27», ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την εκστρατεία διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, ενημερώνοντας αναλυτικά τα κράτη – μέλη για:

· Την πύρινη ρητορική γλώσσα της Άγκυρας

· Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

· Την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης

· Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Άγκυρα κλιμακώνει το κρεσέντο προκλήσεων και απειλών, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος κατά την παραμονή του στην Πράγα θα συμμετάσχει σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Έτσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει συμμάχους, ενώ ο Ερντογάν θα απομονωθεί στη... «γωνία» για αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας και για επικίνδυνα «παιχνίδια» με το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αν και όπως έχει ξαναγράψει το Vradini.gr, οι ΗΠΑ πιέζουν για ένα ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, προκειμένου να δοθεί το σήμα της αποκλιμάκωσης της έντασης, εντούτοις η πιθανότητα ολοένα και απομακρύνεται. Πάντως, το μήνυμα της Αθήνας είναι «πως κάθε συζήτηση με την Τουρκία έχει "κόκκινες γραμμές"».

«Διάλογος με "κόκκινες γραμμές"»

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως είναι ανοιχτός σε διάλογο με τον Ταγίπ Ερντογάν, κρατώντας ωστόσο σταθερές «κόκκινες γραμμές», όπως είναι η αδιαπραγμάτευτη ελληνική κυριαρχία.

«Εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, τα ανιστόρητα και ανυπόστατα που λέει. Η συζήτηση με την Ελλάδα έχει πάντα σταθερές και κόκκινες γραμμές. Το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, η εθνική κυριαρχία μας, οπ σεβασμός των συνθηκών που αμοιβαία οι δύο χώρες έχουν υπογράψει και το πολιτικό και νομικό κεκτημένο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν τοποθετηθεί αίτημα συνάντησης, θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά, δεν είμαστε εμείς επισπεύδοντες. Είναι σαφές ότι, όταν είσαι ηγέτης μίας χώρας που έχει αυτοπεποίθηση, όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίας χώρας που συστηματικά έχει αναπτύξει μία στρατηγική τα τελευταία χρόνια, σε δύο άξονες, και στο διπλωματικό και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Βλέπουμε ότι η Τουρκία κάνει αυτά που κάνει, δε μπορούμε εμείς να καθορίσουμε τι θα κάνει και πώς θα κινείται η Τουρκία. Το στοίχημα μίας υπεύθυνης ηγεσίας είναι να διαβάζει σωστά τη μεγάλη εικόνα, αυτό έκανε ο Μητσοτάκης από το 2019, τόνωσε την διεθνή θέση της χώρας και ενίσχυσε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, για να μην μπορεί κανείς να μας εγκλωβίσει σε αδιέξοδα της τελευταία στιγμής», δήλωσε στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, όχι μόνο στα λόγια»

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έστειλε ηχηρό μήνυμα από την Πράγα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε, δε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού στο φόντο μίας ακόμα τραγωδίας, που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο.

Eξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, παρά τις ηρωικές, όπως είπε, προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν πολύ πιο ουσιαστικά, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Δείτε επίσης