Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο στην Πράγα: Καμία πρόκληση αναπάντητη, ανοιχτό το «παράθυρο» του διαλόγου

«Ας μην το πούμε επεισόδιο, ας μιλήσουμε για ανταλλαγή απόψεων», τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με το «σόου» Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών

Κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο στην Πράγα: Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου της Πράγας, κρατώντας όμως ανοιχτό το «παράθυρο» του διαλόγου.

«Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στο προκλητικό σόου του Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών και τη σκληρή απάντηση του κ. Μητσοτάκη, που εκνεύρισε τόσο τον Τούρκο πρόεδρο, έτσι ώστε να εγκαταλείψει την αίθουσα.

«Δεν έχω πολλά να προσθέσω, δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου, θα επαναλάβω αυτό που είπα το πρωί ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων, η οποία έγινε μπροστά τους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως καλό θα ήταν να μιλάμε για «ανταλλαγή απόψεων» και όχι για επεισόδιο, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του τόνισε ότι «θα κρατήσω μία άλλη τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμιάς άλλης χώρας».

«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που διατυπώνει. Έτσι δουλεύουμε, όμως, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλω να πιστεύω πως αυτό το, ας μην το πούμε επεισόδιο ας το πούμε ανταλλαγή απόψεων, να λειτουργήσει θετικά. Να υπάρξει μια αποκλιμάκωση εντάσεων, να καθίσουμε να συζητήσουμε, να οικοδομήσουμε εκ νέου μέτρα εμπιστοσύνης αλλά κυρίως να μπορέσουμε να κάτσουμε στο τραπέζι για το θέμα που μας απασχολεί και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο», απάντησε σε ανάλογη ερώτηση.

«Επειδή, εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από την μετάφραση, ήταν αμφίσημη θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να Συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα σε κρατήσω μία άλλη τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμιάς άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση ως ένα σχόλιο στην θετική κατεύθυνση. Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Κοινός τόπος για πλαφόν στο αέριο

Διαμορφώνεται κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Χαίρομαι γιατί μετά από επιμονή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει έστω και με καθυστέρηση. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσει την μεγάλη δύναμη που έχει ως ευρωπαΐκή οικογένεια να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλειας εφοδιασμού».

Δείτε επίσης