Πολιτική

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις – Φόβοι για προβοκάτσια στα σύνορα

Τι αλλάζει στο ΚΥΣΕΑ – Το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις – Φόβοι για προβοκάτσια στα σύνορα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι συνεχείς οχλήσεις της Τουρκίας σε επίπεδο πολεμικής ρητορικής και απειλών καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω θωράκιση της χώρας μας, με την κυβέρνηση να μελετά όλα τα πιθανά σενάρια και να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς εκφράζονται φόβοι για προβοκάτσια από την Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Για το λόγο αυτό συνεδρίασε χθες το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, καθώς το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό και η εθνική στρατηγική άμυνας της χώρας αναπροσαρμόζεται. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά μας. Υπό τις συνθήκες αυτές, αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ και να συνεδριάζει συχνότερα, δηλαδή τουλάχιστον μία φορά το δίμηνο.

Η χθεσινή συνεδρίαση κράτησε δύο ώρες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνεται από τους αρμόδιους υπουργούς για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και για τα έργα επέκτασης του φράχτη στον Έβρο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος εστίασε στην εξέλιξη των διαδικασιών επέκτασης και αναβάθμισης του φράχτη και των μέσων προστασίας, όπως και οι θαλάσσιοι δρόμοι που χρησιμοποιούν οι διακινητές. Από την πλευρά του, ο υπουργός μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών που εμπλέκονται με ΜΚΟ, οι οποίες διαδραματίζουν ύποπτο ρόλο. Έμφαση έδωσε στην αναβάθμιση των πληροφοριών ασφαλείας γύρω από την υβριδική απειλή.

Το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο όπως είναι σαφές έχει προκαλέσει ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Για τον λόγο αυτό ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε στα μέλη του ΚΥΣΕΑ τον διπλωματικό μαραθώνιο που διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα. Ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε αλλά τόσο δια ζώσης συναντώντας στο Κάιρο τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι όσο και ενημερώνοντας για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τα περισσότερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδικά για την συνάντηση που είχε με τον Σάμεχ Σούκρι ανέφερε ότι συζήτησαν τον κοινό τρόπο αντίδρασης των δύο χωρών απέναντι στη νέα πρόκληση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο θα απαντήσουν Ελλάδα και Αίγυπτος εάν η τουρκική ηγεσία λύσει τους κάβους τουρκικού ερευνητικού σκάφος σε θαλάσσια περιοχή που είτε βρίσκεται εντός της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ είτε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Κρήτης.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ σκιαγράφησε στα μέλη του ΚΥΣΕΑ τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας επί του πεδίου. Αυτό που τόνισε με έμφαση είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα πιο ικανές και ενισχυμένες από ποτέ.

Χθες το απόγευμα συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της Συμμαχίας στην βελγική πρωτεύουσα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός καταδίκασε ενώπιόν του γ.γ. του ΝΑΤΟ κάθε αναθεωρητισμό που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σήμερα μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Στο ΚΥΣΕΑ τέθηκε επίσης διεξοδικά επί τάπητος η στρατηγική εθνικής ασφάλειας η οποία περιλαμβάνει τους στόχους αλλά και το περίγραμμα της αμυντικής μας κατάστασης σε όλους τους τομείς.

Από την εθνική άμυνα, την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων μέχρι την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων αλλά και απειλών στο εσωτερικό της χώρας μέσω δολιοφθορών ακόμα και εμπρησμών.

Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει την εμπλοκή και υπουργείων όπως το Ψηφιακής διακυβέρνησης, Πολιτικής Προστασίας αλλά και Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικά όσον αφορά στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από τον Χρήστο Στυλιανίδη η επικαιροποίηση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», το οποίο θα είναι το «άγρυπνο μάτι» που θα προειδοποιεί για κάθε κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.

Δείτε επίσης