Πολιτική

Το παρασκήνιο της 40λεπτης συνάντησης Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να σταματήσουν οι προκλήσεις, κρατώντας ανοιχτό το «παράθυρο» διαλόγου

Το παρασκήνιο της 40λεπτης συνάντησης Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σαράντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η τελευταία φορά που οι δύο υπουργοί Άμυνας, Ελλάδας και Τουρκίας είχαν ξανασυναντηθεί, ήταν τον Ιούνιο όπου είχαν σύντομο τετ α τετ πάλι στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η προκλητική ρητορική της Άγκυρας προς την Ελλάδα και πως πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Οι δυο τους συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, ενώ σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

Ενημέρωσε τον Στόλτενμπεργκ για τον τουρκικό παροξυσμό

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε τετ-α-τετ και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε τετ-α-τετ και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε 22 λεπτά, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την ειρήνη και συγκεκριμένα, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας. Υπογράμμισε, ειδικότερα, ότι οι εξελίξεις αυτές υπονομεύουν την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας, και την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Όπως επεσήμανε πάγια θέση της Ελλάδας είναι η συνεννόηση και ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή καλής γειτονίας. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την συνδρομή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και καταδίκασε κάθε αναθεωρητισμό που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Όσον αφορά πιθανή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού και του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόθεση από την τουρκική πλευρά, ωστόσο η ελληνική πλευρά ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ και τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορν.

Δείτε επίσης