Πολιτική

Πολεμικό κλίμα καλλιεργεί η Άγκυρα - Τι φέρει στη «ράχη» του ο πύραυλος που εκτόξευσε

Ούτε βήμα πίσω η Αθήνα από την τακτική της διεθνοποίησης των προκλήσεων - Πως «διαβάζει» η κυβέρνηση τη μυστική δοκιμή του πυραύλουv

Πολεμικό κλίμα καλλιεργεί η Άγκυρα - Τι φέρει στη ράχη του ο πύραυλος που εκτόξευσε
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με μεγάλο ενδιαφέρον και τις κεραίες της τεντωμένες παρακολουθεί η κυβέρνηση τις κινήσεις της Άγκυρας τα τελευταία 24ωρα.

Η τουρκική προκλητικότητα δεν λέει να κοπάσει και ακόμα και μετριοπαθείς Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν έχει ανεβάσει τους τόνους.

«Η Τουρκία με τις συνεχείς παλινωδίες έχει καταστεί στην παρούσα φάση αναξιόπιστος συνομιλητής», δήλωσε στο «Vradini.gr» διπλωματική πηγή.

Οι διεκδικήσεις της επί της ελληνικής κυριαρχίας είναι σαφείς και οι αναθεωρητικές τάσεις του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν θα γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς στον δρόμο προς τις εκλογές.

Που το πάει όμως η Άγκυρα; Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις των Τούρκων στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι οδηγός μας είναι η ψυχραιμία αλλά και η πεποίθηση ότι πλέον, μετά και τις πρόσφατες επαφές που είχε με ευρωπαίους ηγέτες ο Ερντογάν, γνωρίζει καλά ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν βρει απήχηση και εντός ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.

Η μυστική δοκιμή πυραύλου

Κερασάκι στην τούρτα η αποκάλυψη από το Bloomberg ότι η Τουρκία προχώρησε χθες στην δοκιμή ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στη Μαύρη Θάλασσα. Στρατιωτικές πηγές τόνιζαν ότι αν καταφέρει τελικά η γειτονική χώρα και κατασκευάσει έναν «λειτουργικό» τέτοιου είδους πύραυλο, θα γίνει η 12η με αυτό στο οπλοστάσιό της.

Οι ίδιες πηγές παρατηρώντας προσεκτικά το υλικό που δόθηκε στην δημοσιότητα από τα τουρκικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι αυτή δεν ήταν μια απλή δοκιμή αλλά το συγκεκριμένο όπλο είναι σχεδόν έτοιμο…

Στην Αθήνα δεν θεωρούν τυχαία την χρονική στιγμή που συνέβη αυτό. Η Τουρκία θέλει από την μια να κάνει επίδειξη δύναμης και από την άλλη να τρομάξει την Ελλάδα και τους συμμάχους της. Με το πρώτο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές μπορούν να ασχοληθούν μόνο ψυχολόγοι, αλλά όσον αφορά στο δεύτερο, η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται καθώς είναι θωρακισμένη και έτοιμη και ικανή να απαντήσει, όποτε και αν προκληθεί.

Στην κυβέρνηση βλέπουν και μια εμφανή προσπάθεια της Άγκυρας να συρθούμε σε έναν διάλογο άνευ όρων, αλλά όπως τονίζουν αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Μάλιστα σημειώνουν ότι όσο ο Ερντογάν βρίσκει εμπόδια στις επιδιώξεις του, εμείς κερδίζουμε χρόνο ενημερώνοντας διαρκώς τους συμμάχους μας ανάμεσα στους οποίους είναι και κάποιες εκ των λεγόμενων μεγάλων δυνάμεων.

Το επόμενο διάστημα, πάντως, θα κρίνει πολλά για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και όσο άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης, όπως ο Χουλουσί Ακάρ, θα ακολουθούν τον δρόμο της υποκρισίας εμφανιζόμενοι από την μια ως κήρυκες της ειρήνης λέγοντας ότι είναι έτοιμοι για διάλογο και από την άλλη απειλούν ότι θα έρθουν νύχτα, ή όπως ο Ιμπραχίμ Καλίν ο οποίος ζήτησε εκτός από τον στρατό να φύγει ακόμα και η αστυνομία από τα νησιά, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα παραμένουν στο ναδίρ.

Δείτε επίσης