Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δηλητηριάζει τον λαό του - Τον καλώ να σταματήσει τις προκλήσεις

«Έφτασα σε μία νέα Ελλάδα, οι συνθήκες είναι εξαιρετικές», επεσήμανε από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς

Κ. Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δηλητηριάζει τον λαό του - Τον καλώ να σταματήσει τις προκλήσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις εξέπεμψε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι ο Ερντογάν «βαδίζει σε αδιέξοδο και δηλητηριάζει τον λαό του».

«Συζητήσαμε και τα θέματα που αφορούν τη γειτονιά μας και επανέλαβα στον κο καγκελάριο ότι είναι κρίμα ο Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Η γεωγραφία δεν αλλάζει με παραχαραγμένους χάρτες. Η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, κάθε μέρα σώζοντας ζωές στο Αιγαίο. Στις προκλήσεις αντιτάσσουμε τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας. Μόνη διαφορά μας η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εύχομαι η Τουρκία να επιλέξει το δρόμο της αποκλιμάκωσης. Είμαι έτοιμος να τείνω χείρα φιλίας, δεν έχουμε περιθώριο για άλλες εστίες έντασης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εξαιρετικές οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα»

«Χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και την πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο οικονομικό «μέτωπο».

«Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της» τόνισε.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία», πρόσθεσε.

«Επανέλαβα στον κ. Σολτς», είπε ο πρωθυπουργός «ότι είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι συμβάσεις δεν αλλάζουν, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις».

Λεπτό προς λεπτό οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Σολτς

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

Η τελευταία ερώτηση αφορούσε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη με ειδική αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά.

Μητσοτάκης: Είχαμε συζήτηση για τη σχέση που πρέπει να έχει η ΕΕ με την Κίνα γιατί είναι ανταγωνιστής και εταίρος. Κανείς δεν είναι αφελής για τις σχέσεις αυτές. Η ανάγκη να μην είμαστε εξαρτημένοι από έναν προμηθευτή αναδείχθηκε ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για το λιμάνι του Πειραιά η επένδυση έχει ολοκληρωθεί εδώ και 13-14 χρόνια σε μια περίοδο που ελάχιστοι έκαναν επενδύσεις. Η Ελλάδα τιμά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν από τους προκατόχους της κυβέρνησής μας. Δεν ανησυχώ για την επένδυση αυτή όμως πρέπει να σας πω ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ένα γεωπολιτικό φίλτρο για τις επενδύσεις που γίνονται στην Ευρώπη.

Σολτς: Όταν πρόκειται για τη σχέση μας με την Κίνα θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει διαφοροποίηση και να μην υπάρχει μονομερής εξάρτηση, αυτό είναι το δίδαγμα από τις εξελίξεις στη Ρωσία. Οργανώνουμε τις εξαγωγές μας ώστε να μην συγκεντρώνονται σε ένα σημείο.

Ερώτηση προς Σολτς: Η Ευρώπη χαιρέτησε την αποφασιστικότητα με την οποία η Γερμανία καταδίκασε την αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Γερμανίας. Ποια η θέση για την ίδια στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Σολτς: Αποτελεί συμφέρον όλων η καλή γειτονία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πει ξεκάθαρα τη θέση του επ' αυτού.

Ερώτηση προς Σολτς: Θα είχατε πρόβλημα αν τα γερμανικά τεθωρακισμένα σταθμευτούν στα σύνορα με την Τουρκία;

Σολτς: Δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για αυτήν. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν την κυριαρχία. Για τις γερμανικές επανορθώσεις πιστεύω ότι θα στηρίξουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε.

Μητσοτάκης: Κρατώ τη στάση του κ. Σολτς. Νομίζω ότι η Γερμανία έχει τοποθετηθεί στο θέμα αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Έχω ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιυο για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις αυτές και για το πώς μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση. Για τα γερμανικά τεθωρακισμένα μπορώ να απαντήσω ότι θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί κρινουν οι ΕΔ ότι είναι πιο χρήσιμα. Ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, προσβλέπουμε σε μια επίλυση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έρχονται και από το παρελθόν. ΤΟ γεγονός ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και την προοπτική τους.

Δείτε επίσης