Πολιτική

«Άνοιγμα» της Ελλάδας στις χώρες της Βαλτικής - Σε Λιθουανία και Εσθονία ο Μητσοτάκης, τι επιδιώκει

Στόχος να χτιστούν πιο στενές σχέσεις με τις δύο αυτές χώρες κράτη- μέλη τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ

«Άνοιγμα» της Ελλάδας στις χώρες της Βαλτικής - Σε Λιθουανία και Εσθονία ο Μητσοτάκης, τι επιδιώκει με αυτό το ταξίδι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες τις Βαλτικής – Λιθουανία και Εσθονία- θα επιδιώξει να ανοίξει ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στο Βίλνιους και το Ταλίν, την προσεχή Δευτέρα 31η Οκτωβρίου και Τρίτη 1η Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από πολυπληθή ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των δύο αυτών χωρών συνεχίζοντας την «εκστρατεία» διπλωματικής εξωστρέφειας που επιχειρεί τα τελευταία τρία χρόνια, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα αλλά και την δημιουργία νέων ισχυρών συμμαχιών.

Οι επαφές που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός σε ανώτατο υψηλό επίπεδο στόχο έχουν να χτιστούν πιο στενές σχέσεις με τις δύο αυτές χώρες κράτη- μέλη τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ, οι οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία και παίζουν κομβικό ρόλο στη αναδιάταξη των διεθνών ισορροπιών σε μία περίοδο που ο γεωπολιτικός χάρτης έχει ανατραπεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι οι χώρες της Βαλτικής τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της Ουκρανίας και της Δύσης ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο, το οποίο είναι πρόσφορο για συνεργασίες σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, καθώς η γεωγραφική θέση τόσο της Λιθουανίας, όσο και της Εσθονίας αποτελεί παράγοντα αιχμής για την αναδιάταξη δυνάμεων που συντελείται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της Βαλτικής τάσσονται με μένος κατά της Μόσχας και εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον πόλεμο που σοβεί αλλά και την απειλητική αναθεωρητική δύναμη με την οποία συνορεύουν. Μάλιστα η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία ξύπνησε μαύρες μνήμες στους λαούς της Λιθουανίας και της Εσθονίας, οι οποίοι σημειώνουν ότι το ίδιο σενάριο χρησιμοποιήθηκε για να ενταχθούν στην Σοβιετική Ένωση το 1940.

Και μπορεί πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να μην αναγνώρισαν την προσάρτηση τότε, όμως οι βαλτικές χώρες ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Συνεπώς καθίσταται σαφές, ότι ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τις δύο αυτές χώρες, γνωρίζοντας το «μίσος» που τρέφουν απέναντι στη Ρωσία και θέλοντας να στείλει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα ενάντια στους αναθεωρητές ηγέτες που θέλουν με κάθε τρόπο να παραχαράξουν την ιστορία και να αλλάξουν με τη βία τα σύνορα.

Δείτε επίσης