Πολιτική

Η απογραφή αλλάζει τον εκλογικό χάρτη - Ποιες περιφέρειες κερδίζουν και ποιες χάνουν έδρες

Αυξάνονται οι μονοεδρικές και μεταφέρονται έδρες από την περιφέρεια σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Η απογραφή αλλάζει τον εκλογικό χάρτη - Ποιες περιφέρειες κερδίζουν και ποιες χάνουν έδρες
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Η απογραφή του 2021 φέρνει τα πάνω-κάτω, καθώς οι πληθυσμιακές ανακατατάξεις θα επιφέρουν και αλλαγές στις βουλευτικές έδρες των νομών. Γι’ αυτό και οι πολιτικοί αρχηγοί αναζητούν από τώρα πού θα τοποθετήσουν τους «εκλεκτούς» τους υποψήφιους για να έχουν τη «σιγουριά» της εκλογής τους και να μην κινδυνεύσουν να μείνουν εκτός Βουλής.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Των Βαγγέλη Γιακουμή και Δημήτρη Καφαντάρη

Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με τη νέα απογραφή, αυτό είναι ξεκαθαρισμένο από το Μέγαρο Μαξίμου και το έχει επαναλάβει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, τα «οριστικά» αποτελέσματα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, με συνέπεια όλοι να κάνουν εικασίες για τον αριθμό του εκλογικού σώματος, έχοντας ως δεδομένο τη μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά 400.000. Το υπουργείο Εσωτερικών το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδώσει σχετική εγκύκλιο με την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των εδρών σε κάθε περιφέρεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα επίσημα στοιχεία και αποτελέσματα της απογραφής αυτά θα έχουν τη μορφή προεδρικού διατάγματος.

Το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι η μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες προς εκλογικές περιφέρειες της τέως Β’ Αθηνών, της Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών. Με βάση πάντως τα μέχρι τώρα στοιχεία σκληρή μάχη θα δοθεί στην Αιτωλοακαρνανία και στις Σέρρες που χάνουν 2 έδρες, ενώ από μία έδρα χάνουν η Αρκαδία, η Άρτα, η Αχαΐα, η Δράμα, η Ηλεία, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Κυκλάδες, η Λακωνία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πέλλα – Πιερία, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φλώρινα και η Χίος. Οι περιφέρειες που φαίνεται να κερδίζουν έδρες είναι η Α’ Αθηνών: +3 έδρες (17), Βόρειος Τομέας: +4 έδρες (19), Δυτικός Τομέας: +2 έδρες (13), Νότιος Τομέας: +4 έδρες (22), Β’ Πειραιώς: +1 έδρα (9), Ανατολική Αττική: +4 έδρες (14), Δυτική Αττική: +1 έδρα (5), Α’ Θεσσαλονίκης: +4 έδρες (20), Δωδεκάνησα: +1 έδρα (6).

Χωρίς αλλαγές θα είναι η Αργολίδα, η Βοιωτία, τα Γρεβενά, ο Έβρος, η Εύβοια, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Ημαθία, το Ηράκλειο, η Β’ Θεσσαλονίκης, η Καβάλα, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Κορινθία, το Λασίθι, η Λέσβος, η Λευκάδα, η Ξάνθη, η Πρέβεζα, το Ρέθυμνο, η Ροδόπη, η Σάμος, η Φωκίδα, η Χαλκιδική και τα Χανιά. Όσο για τις μονοεδρικές αναμένεται από 7 να αυξηθούν σε 10.

Η απογραφή επηρεάζει και τον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μία εκλογική περιφέρεια, αλλά και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο. Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης σημειώνει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής εκτίμηση ως προς τον αριθμό των εδρών αν πρώτα δεν ληφθούν επίσημα τα αποτελέσματα της απογραφής.«Καλό είναι να μην λαμβάνουμε συμπεράσματα από στοιχεία τα οποία δεν είναι ακριβή. Δεν λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός της κάθε περιοχής, αυτό το οποίο λέμε μόνιμο πληθυσμό, γιατί εκεί μπορεί να είναι και άτομα τα οποία δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα ή μπορεί να είναι άτομα - ετεροδημότες. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το νόμιμο πληθυσμό, που θα καταστεί γνωστός στο τέλος αυτού του χρόνου», επισημαίνει.

Οι απόδημοι Έλληνες πρώτη φορά στις κάλπες

Προϋπόθεση να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος

Τον ομογενειακό εκλογικό χάρτη ετοιμάζει η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών, που αργά ή γρήγορα θα προκηρυχθούν. Ο νόμος 4648 δίνει τη δυνατότητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο όπου ζουν και εργάζονται, εκλέγοντας 3 βουλευτές επικρατείας, οι οποίοι θα φτάνουν, πλέον, τους 15. Οι εκλογές στο εξωτερικό θα διεξαχθούν 4 ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα. Όπως αναλυτικά ορίζονται από το νόμο και δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, «η ψηφοφορία ολοκληρώνεται σε μία ημέρα και η διεξαγωγή της ορίζεται μεταξύ της τέταρτης και της προηγούμενης ημέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας εντός της ελληνικής επικράτειας. Δεν επιτρέπεται να είναι σε εξέλιξη ψηφοφορία σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού, ενώ έχει περατωθεί η ψηφοφορία εντός της Επικράτειας». Σε ό,τι αφορά την καταμέτρηση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, γίνονται ταυτόχρονα με την καταμέτρηση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Για να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και να συγκεντρώνουν τα εξής κριτήρια:

α) Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής.

β) Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερόμενου, και ήδη η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών δέχεται αιτήσεις ενδιαφερομένων που επιθυμούν να ψηφίσουν εκεί που διαμένουν, ενώ ως εκλογικά τμήματα ορίζονται οι ελληνικές προξενικές Αρχές που βρίσκονται σε κάθε χώρα.

Σε ότι αφορά τον τρόπο κατανομής των εδρών στο νόμο προστέθηκε η εξής παράγραφος: «Στον ανωτέρω αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, καθώς και στον αριθμό των ψηφοδελτίων που έλαβαν οι συνδυασμοί κομμάτων και οι συνδυασμοί συνασπισμών κομμάτων συμπεριλαμβάνονται οι ψήφοι που συγκέντρωσαν αυτοί στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού».

Στο Άρθρο 18 (Υπολογισμός ψήφων στη δύναμη κάθε συνδυασμού στην Επικράτεια) αναφέρεται ότι «για την κατανομή των εδρών Επικρατείας ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην Επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί συμπεριλαμβανομένων και των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού, που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών. Η πρόταση κάθε κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων περιλαμβάνει αριθμό ίσο με τον αριθμό των εδρών Επικρατείας. Τουλάχιστον το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις.

Δείτε επίσης