Πολιτική

Τουρκία, Ουκρανία και ακρίβεια στην ατζέντα της επίσκεψης Μητσοτάκη σε Λιθουανία και Εσθονία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

Τουρκία, Ουκρανία και ακρίβεια στην ατζέντα της επίσκεψης Μητσοτάκη σε Λιθουανία και Εσθονία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με πλούσια ατζέντα φτάνει σήμερα στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της μεγαλύτερης χώρας της Βαλτικής για διμερή αλλά και για θέματα που έχουν επηρεάσει την Ευρώπη όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση που έχει προκληθεί από την ρωσική εισβολή και κατά συνέπεια το κύμα ακρίβειας που επηρεάζει εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ.

Τόσο στην Λιθουανία όσο και στην Εσθονία όπου θα βρεθεί απόψε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει με έμφαση ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος όσον αφορά στην λήψη μέτρων και πως η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί να περιμένει. Θα ζητήσει για ακόμα μια φορά να βρεθεί άμεσα ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά η Λιθουανία έχει υποστηρίξει ανοικτά την ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Λιθουανία και Εσθονία – από τους σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική εισβολή – δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους από την στάση της Τουρκίας απέναντι στην ρωσική εισβολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με την ηγεσία των δυο χωρών και το θέμα της Ουκρανίας αλλά και θα τους εκθέσει όλα τα τελευταία επεισόδια του τουρκικού κρεσέντο προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και πως η Άγκυρα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, δεν τηρεί την συμφωνία με την ΕΕ και θα τους διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Το Εσθονικό θαύμα

Η Εσθονία, είναι μια χώρα που πρωτοπορεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και είναι στην πρώτη πεντάδα όσον αφορά στην ψηφιοποίηση του κράτους. Η Ελλάδα ήδη συνεργάζεται με το Ταλίν στον τομέα αυτό και στις επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πρωτεύουσα της Εσθονίας αναμένεται να συζητηθεί η επέκταση της συνεργασίας αυτής καθώς μέσα από την πανδημία και στην χώρα μας απλοποιήθηκαν πολλές διαδικασίες μέσω της τεχνολογίας.

Όλο το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Επίσκεψη στην Λιθουανία

- Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονιτέ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών,

- Στις 12:50 ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σιμονιτέ θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων,

- Στις 13:25 θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας,

- Στις 14:40 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα

- Στις 15:40 θα επισκεφθεί το Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Ενεργειακή Ασφάλεια

- Στις 16:35 θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι LRT.Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Ταλλίν της Εσθονίας, όπου το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

-Στις 20:00 παράθεση δείπνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Εσθονίας Αλάρ Κάρις

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022

- Στις 10:00 ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο του Ταλλίν

- Στις 11:15 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας

- Στις 12:05 ο κ. Μητσοτάκης και η κα Κάλλας θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων,

- Στις 12:35 θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας υπό διευρυμένη σύνθεση

- Στις 14:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Εσθονίας Γιούρι Ράτας

Δείτε επίσης