Πολιτική

Στο Βερολίνο o Μητσοτάκης - Ηγετικό ρόλο στα δυτικά Βαλκάνια επιθυμεί η Ελλάδα

Συναντήσεις με Σολτς, φον ντερ Λάιεν και Μισέλ

Στο Βερολίνο o Μητσοτάκης - Ηγετικό ρόλο στα δυτικά Βαλκάνια επιθυμεί η Ελλάδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η καρδιά των Δυτικών Βαλκανίων χτυπάει σήμερα στο Βερολίνο. Εκεί, οι ηγέτες της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αλλά και του Κοσόβου θα κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξή τους στην ΕΕ.

Παρών θα είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πολλές φορές έχει πει πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια και αυτό γιατί η χώρα μας επιθυμεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Βασικό θέμα της Συνόδου θα είναι η ενεργειακή και περιφερειακή ασφάλεια της περιοχής και σε αυτούς τους δυο τομείς η Αθήνα θα επιχειρήσει να πρωταγωνιστήσει τόσο στην ενεργειακή διασύνδεση των χωρών αυτών με την δική μας και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω των ενεργειακών διαδρόμων.

Στην Σύνοδο θα υπογραφεί η διακήρυξη για την ενεργειακή ασφάλεια των δυτικών Βαλκανίων και τρεις συμφωνίες που θα φέρουν πιο κοντά τις παραπάνω χώρες στην ένταξή τους στην ΕΕ κάτι το οποίο επιθυμεί σφόδρα η Ελλάδα. Οι συμφωνίες θα αφορούν την αναγνώριση τίτλων σπουδών και διπλωματών και ταυτοτήτων.

Οι συναντήσεις με Σολτς, φον ντερ Λάιεν και Μισέλ

Μετέχοντας στην Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μείνει μόνο στα ενεργειακά που είναι και το κύριο θέμα. Θα ενημερώσει τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς για το νέο κύμα όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ το ίδιο θα πράξει και με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να έχεις γείτονα την Τουρκία αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ..

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Καγκελάριο της Γερμανίας θα είναι η δεύτερη σε λίγες ημέρες και η 4η σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να ζητήσει να ενημερωθεί για όλα όσα συζήτησαν προ ημερών σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Σολτς και Ερντογάν.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό από την τουρκική πλευρά είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Όλαφ Σολτς να επιστρέψει η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας στην προτεραία κατάσταση, δηλαδή αυτή της ουδετερότητας η οποία ευνοούσε μόνο την Τουρκία.

Η συνάντηση που θα έχουν Μητσοτάκης και Σοτς θα είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες και η 4η σε έναν χρόνο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Άγκυρα έχει ενοχληθεί σφόδρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ισότιμη εταίρος πλέον από την Γερμανία και δεν είναι πλέον η χώρα παρίας της Ευρώπης όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να επισημάνει στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και στον Γερμανό Καγκελάριο ότι δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτό η Τουρκία να μην ακολουθεί την πορεία των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ αλλά και των χωρών της ΕΕ απέναντι στην Ρωσία και να μην συμμετέχει στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.


Δείτε επίσης