Πολιτική

Γ. Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα διατηρεί απολύτως το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων»

Άμεση απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και υπουργών της Τουρκίας έδωσε πριν λίγο Υπουργός Επικρατείας

O Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σκληρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και κορυφαίων υπουργών της Τουρκίας έδωσε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, απαντώντας στο...μπαράζ της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Ελλάδας.

Μάλιστα, έστειλε στο στενό «περιβάλλον» του Ερντογάν ξεκάθαρο μήνυμα πως «Η Ελλάδα διατηρεί απολύτως το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας» και δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή συμβιβασμούς σε θέματα εδαφικής ακεραιότητας.

«Καμία κατάσταση δεν παγιώνεται υπέρ της Τουρκίας. Εκείνο το οποίο παγιώνεται, είναι η αντίληψη της διεθνούς κοινότητας ότι έχουμε στη γειτονιά μας μια χώρα, η οποία είναι, πράγματι, κίνδυνος για την ασφάλεια και την ειρήνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται, δεν λαμβάνουμε υπ' όψιν τέτοιου τύπου εχθροπαθείς δηλώσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτά μπορεί να έχουν και μια εσωτερική στόχευση, εμείς αναδεικνύουμε όλα αυτά τα ζητήματα εκεί που πρέπει, στους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες».

Ειδικότερα σε απάντηση των προκλητικών δηλώσεων του εκπροσώπου του Προέδρου της Τουρκίας Ιμπραΐμ Καλίν και του Υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ, ο Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε με έμφαση: «Πρωτίστως αυτό που μας αφορά είναι η διασφάλιση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα διατηρεί απολύτως το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας -και θα το πράξει σε χρόνο που εκείνη κρίνει ότι είναι ο χρήσιμος και αναγκαίος».

Επιπλέον, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε ειδική μνεία στις αποτελεσματικές διπλωματικές κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών και στις κινήσεις του αρμοδίου υπουργού Νίκου Δένδια, με τις οποίες αναδείκνυονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι απαιτήσεις του καθεστώτος Ερντογάν που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και οι δηλώσεις που «δυναμιτίζουν» την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: «Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει μία εξαιρετικά συστηματική και σοβαρή δουλειά. Πέρα από την πολιτική απόφαση, υπάρχουν και ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, που είναι αρκετά σύνθετα. Ερωτηθείς δε για την επιλογή του χρόνου, αυτή είναι «η επιλογή των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, κρίσιμη παράμετρος ούτε καν παράμετρος, να είναι οι ευσεβείς πόθοι και οι επιθυμίες της Τουρκίας».

Τα εκλογικά σενάρια

Όσον αφορά στα σενάρια για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και τις πιθανές ημερομηνίες των εθνικών εκλογών, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε -επικαλούμενος μάλιστα και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού- ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Διευκρίνησε όμως από την πλευρά του την σημασία των επόμενων εκλογών για την κοινωνία, την οικονομία και τα εθνικά θέματα: «Υπάρχει μια πιο κρίσιμη διάσταση από το αν οι εκλογές θα γίνουν τον Φεβρουάριο, τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά πράγματα να γίνουν. Υπάρχουν πολύ σημαντικά ορόσημα, τα οποία δεν συνδέονται μόνο με τυπικές υποχρεώσεις της χώρας, όπως είναι οι υποχρεώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης που για να μπορούν να είμαστε συνεπείς θα πρέπει να νομοθετούμε, να απορροφούμε, να κάνουμε έργα. Υπάρχουν σημαντικά ορόσημα με κοινωνικό χαρακτήρα. Πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο, έχουν πολλά να γίνουν ακόμη. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, δεν έχουμε μπει καθόλου σε προεκλογική διάθεση και εύχομαι να μην μπούμε καθόλου σε προεκλογική διάθεση ακριβώς για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Όταν θα έλθει ο χρόνος, τότε θα δούμε τα ζητήματα των εκλογών».

Τέλος, απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά στο πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας:«Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του εκλογικού σώματος, πιστεύω ότι θα σταθμίσει κυρίως τη δουλειά, τα έργα, θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να πάει λίγο πιο μπροστά.Ας μην επαιρόμαστε ότι έχουν γίνει όλα, αυτά τα 3,5 χρόνια, δεν είναι επαρκής ο χρόνος. Μακάρι να συνεχίζουμε τα βήματα μπροστά όποτε και αν γίνουν οι εκλογές».

Δείτε επίσης