Το ημερολόγιο των εκλογών - Οι επικρατέστερες ημερομηνίες και τα σενάρια
Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών, ποιους «ζυγίζει» η κυβέρνηση

Σε αναζήτηση της κατάλληλης ημερομηνίας της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης που θα φέρει τη Ν.Δ. πιο κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας στην εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει, αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου ζυγίζοντας προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής.
Και μπορεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα να ωθεί κάποιους να κάνουν σκέψεις για εκλογές πριν την Άνοιξη, ωστόσο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, επιμένει ότι το χρονοδιάγραμμα δεν πρέπει να αλλάξει, η δουλειά να συνεχιστεί και να μην πέφτουν τα κυβερνητικά στελέχη στην παγίδα της τοξικότητας και της σκανδαλολογίας που επιχειρεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τους καλεί να εστιάσουν στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας όπως για παράδειγμα η ακρίβεια. Στο Μαξίμου δεν θεωρούν αμελητέες και τις δημοσκοπήσεις οι οποίες ναι μεν δείχνουν μια μικρή φθορά αλλά θεωρούν ότι είναι κάτι αναμενόμενο για μια κυβέρνηση που από την μια έχει κληθεί να διαχειριστεί αλλεπάλληλες κρίσεις και από την άλλη είναι αναπόφευκτο να μην υποπίπτει σε πολιτικά στραβοπατήματα τα οποία όμως δεν είναι ο κανόνας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ακόμα ότι η 4ετία πρέπει να ολοκληρωθεί καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα υλοποιηθούν μέτρα τα οποία θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τον Ιανουάριο και οι αυξήσεις στις συντάξεις από 01/01/2022 ο οποίες όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεπεράσουν το 7,5%. Επίσης, την Πρωτομαγιά θα υλοποιηθεί επίσης η τρίτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Οι παράγοντες που θα κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών
Εκτός εξαιρετικού απροόπτου οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και έτσι στην ζυγαριά της κυβέρνησης μπαίνουν παράγοντες όπως το Πάσχα και οι πανελλαδικές εξετάσεις. Η χρονική στιγμή που θα επιλεγεί για να γίνει η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να είναι μια ημερομηνία που δεν θα θεωρηθεί απαγορευτική από το ίδιο το εκλογικό σώμα καθώς όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη θα είναι και η πιο κρίσιμη έτσι ώστε στις δεύτερες εκλογές που θεωρούνται και αναπόφευκτες να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας.
Τρία είναι τα σενάρια τα οποία «παίζουν» όσο γράφονται αυτές οι γραμμές για τις εκλογές. Με το Πάσχα να πέφτει στις 16 Απριλίου και τις Πανελλαδικές να ξεκινούν την 1η Ιουνίου οι επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου ή ακόμα και μια εβδομάδα νωρίτερα στις 2 Απριλίου. Έτσι, στην δεύτερη κάλπη θα προσέλθουμε πριν τις πανελλαδικές δεδομένου ότι μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης αναμέτρησης μεσολαβεί περίπου ένας μήνας, καθώς θα πρέπει να ορκιστεί η νέα Βουλή, να συνεδριάσει η Ολομέλεια στην καινούργια της σύνθεση, να εκλεγεί το προεδρείο και μετά να ακολουθήσει η διάλυσή της.
Το δεύτερο σενάριο και πιο μακρινό δείχνει εκλογές μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 23 ή στις 30 Απριλίου αλλά αυτή είναι μια επισφαλής επιλογή καθώς θα πέσει μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και οι λόγοι είναι πρακτικοί αλλά και ψυχολογικοί καθώς από τη μια τα σχολεία μετατρέπονται σε εκλογικά κέντρα και από την άλλη δεν είναι ό,τι πιο χρήσιμο οι μαθητές να δίνουν τις πιο κρίσιμες εξετάσεις της ζωής τους εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Το τρίτο σενάριο δείχνει τις Κυριακές 21 και 28 Μαΐου. Αυτές οι δυο ημερομηνίες δεν είναι απαγορευτικές καθώς δεν διαταράσσονται ιδιαίτερα οι εξετάσεις των μαθητών ενώ οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.
Αυτές οι ημερομηνίες θεωρούνται επίσης ιδανικές καθώς την 1η Μαΐου θα δοθεί στους εργαζόμενους η τρίτη κατά σειρά αύξηση στον κατώτατο μισθό.