Πολιτική

Παρουσία του υπ.Εθνικής Άμυνας στην καθέλκυση της πρώτης FDI

Παράλληλα με το γαλλικό πλοίο γίνεται ταυτόχρονη ναυπήγηση της δεύτερης φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης, που προορίζεται για το Ελληνικό

Παρουσία του υπ.Εθνικής Άμυνας στην καθέλκυση της πρώτης FDI
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας FDI στα ναυπηγεία της «Naval Group» στη Λοριάν της Γαλλίας παρευρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με το πλοίο να εντάσσεται στο γελλικό πολεμικό ναυτικό.

«Πρόκειται, ασφαλώς, για μία ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την Γαλλία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά, θα προσέθετα, για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η συμμετοχή μου στο σημερινό σημαντικό γεγονός, συνιστά, επίσης, κορυφαίο συμβολισμό των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών της Ελλάδος και της Γαλλίας, δεσμών που εδράζονται σε κοινές αξίες, στην ελευθερία, τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο ΥΕΘΑ.

Και πρόσθεσε για τις ελληνικές φρεγάτες: «Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω το αίσθημα μεγάλης ικανοποίησης, γιατί είμαστε σήμερα αυτόπτες μάρτυρες της προόδου της ταυτόχρονης ναυπήγησης, εδώ, της δεύτερης φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης, που προορίζεται για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα, αναδεικνύει τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Γαλλίας, και συνιστά απτή απόδειξη της αλληλεγγύης, συμπαράταξης και αμοιβαίας συνδρομής για την προάσπιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο σύνολο των γαλλικών εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας και τη στρατηγική σχέση με τη Γαλλία στη Μεσόγειο: «Η πρόσκτηση των νέων φρεγατών, ταυτόχρονα με την άφιξη των αεροσκαφών RAFALE, ενδυναμώνει, αναβαθμίζει και ισχυροποιεί τους δεσμούς των χωρών μας. Υπογραμμίζει την ισχυρή μας θέληση να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία μας για την σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Και πρόσθεσε: «Αποτελεί, επίσης, ένα ορόσημο στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικού οράματος δύο εταίρων προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, η οποία συμβάλλει επίσης, ουσιαστικά, στην ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας. Ενίσχυση που είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, και τον αναθεωρητισμό στην περιοχή μας, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου».

συνεργασίες

«Όπως και κατά την προηγούμενη επίσκεψή μου, χαιρετίζω τη συνεργασία της Naval Group με ελληνικές εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας, ως άλλωστε προβλέπεται και στη Συμφωνία για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Προσβλέπουμε στην διεύρυνση της συνεργασίας αυτής, ώστε να επεκταθεί σε περισσότερες εταιρείες και περισσότερα προγράμματα, θα ήθελα δε να αναγνωρίσω την καθοριστική συνεισφορά του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, σε όλα τα στάδια υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μεταξύ των δύο Κυβερνήσεών μας», δήλωσε ο ΥΕΘΑ και κατέληξε: «Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν με επαγγελματισμό, αφοσίωση και ενθουσιασμό, καθώς ένα τόσο σύνθετο εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρά υποδειγματικά, με γοργούς ρυθμούς. Είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, ώστε να καμαρώνουμε τις νέες φρεγάτες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε επίσης