Πολιτική

Επεκτείνεται το πεδίο ερευνών - Νέα Navtex νοτιοδυτικά Κρήτης και Πελοποννήσου

Η Ελλάδα ζήτησε από τη Μάλτα να εκδώσει Navtex καθώς δεν έχουμε οριοθετήσει ΑΟΖ και είναι τα όρια του FIR μας. 

Επεκτείνεται το πεδίο ερευνών - Νέα Navtex νοτιοδυτικά Κρήτης και Πελοποννήσου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μεγαλώνει η περιοχή των ερευνών για υδρογονάνθρακες από 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με νέα Navtex εκδόθηκε από τη Μάλτα καθώς βρίσκεται έξω από τα όρια του ελληνικού FIR

Η Ελλάδα ζήτησε από τη Μάλτα να εκδώσει Navtex καθώς δεν έχουμε οριοθέτηση στη συγκεκριμένη περιοχή και τα όρια έκδοσης Navtex είναι τα όρια του FIR μας.

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε τη σχετική Navtex για το πλοίο SANCO SWIFT, που προβλέπει από τις 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο πέλαγος, δυτικό πέλαγος, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Με την ίδια Navtex προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας.

Η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil και η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την έναρξη των σεισμικών ερευνών, αναμένοντας τον απόπλου του πλοίου που ναυλώθηκε από την νορβηγική PGS που είναι ειδική στις γεωφυσικές έρευνες.

Οι σεισμικές έρευνες θα δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν οι εταιρίες αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως:
• Χρήση του πρωτοκόλλου "ήπιας εκκίνησης" για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
• Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
• Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
• Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
• Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
• Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές "Natura" καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
• Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
• Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Δείτε επίσης