Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Άνοιξε νέος κύκλος κοινωνικών αγώνων μπροστά στο δύσκολο χειμώνα

Όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Ν. Ηλιόπουλος: Άνοιξε νέος κύκλος κοινωνικών αγώνων μπροστά στο δύσκολο χειμώνα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Από χθες ανοίγει ένας νέος κύκλος κοινωνικών αγώνων μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα», υποστήριξε με αφορμή τις χθεσινές «μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Naftemporiki TV».

Είπε ότι χθες κατέβηκε χιλιάδες κόσμος στο δρόμο σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας και σχολίασε ότι «τελείωσε το επιχείρημα της ΝΔ ότι ο κόσμος δεν κατεβαίνει στο δρόμο». «Ο κόσμος κατέβηκε παρά την προβοκάτσια της κυβέρνησης. Ενώ οι εργαζόμενοι στις μεταφορές είχαν κηρύξει στάση εργασίας και όχι 24ωρη, οι διοικήσεις στις μεταφορές -δηλαδή η κυβέρνηση- τους πήγαν στα δικαστήρια, αφήνοντας ως μοναδική διέξοδο στους εργαζόμενους να προσχωρήσουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ», είπε, καταγγέλλοντας «ξεκάθαρη προσπάθεια της κυβέρνησης για μειωμένη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, μια προσπάθεια που τελικά απέτυχε».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδοτεί την αισχροκέρδεια καθώς επιτρέπει, όπως είπε, στην αγορά ενέργειας περιθώριο κέρδους 166% που στη συνέχεια επηρεάζει αρνητικά το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας και της παραγωγικής διαδικασίας. «Το γεγονός ότι, παρά τις επιδοτήσεις που δίνει στο ρεύμα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην Ευρώπη, είναι ξεκάθαρη αποτυχία της κυβέρνησης», σημείωσε. Υποστήριξε πως το ζήτημα δεν είναι να δοθούν παραπάνω χρήματα, αλλά η αλλαγή μοντέλου: Πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική στο ρεύμα και αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής στον κατώτατο ευρωπαϊκό συντελεστή, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα». Επιπλέον μίλησε για την αναγκαιότητα άλλου μοντέλου και ως προς την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, «σε μια χρονιά που έχουμε προγραμματισμένους 44.000 πλειστηριασμούς, τριπλάσιους σε σχέση με πέρσι και στα ίδια επίπεδα με το 2008».

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κουβαλούν το πανδημικό χρέος, θα έπρεπε να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο ρύθμισής του με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του», τόνισε. Ακόμη μίλησε για αναγκαιότητα αλλαγής μοντέλου και για το εισόδημα. Είπε μεταξύ άλλων ότι «ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είναι ήδη στα 800 ευρώ, αλλά και το εισόδημα των συνταξιούχων πρέπει να ενισχυθεί με την επαναφορά του μέρους εκείνου της 13ης σύνταξης που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και έκοψε η ΝΔ μόλις έγινε κυβέρνηση αλλά και με την επιστροφή των αναδρομικών στη βάση των δικαστικών αποφάσεων».

Όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πρώτα από όλα δεν έχει δώσει μια καθαρή απάντηση για ποιο λόγο τέθηκε υπό παρακολούθηση ευρωβουλευτής και υποψήφιος -τότε- αρχηγός κόμματος». Σχετικά με το δημοσίευμα του «Documento», είπε ότι ακόμα κι αν δεχόταν κανείς «τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι υπάρχει ένα κέντρο παρακολούθησης με το Predator το οποίο αυτοί δεν το γνωρίζουν, τότε γιατί δεν κάνουν "φύλλο και φτερό" την Intellexa, την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator;». Τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση είναι εκείνη που αρνήθηκε κρίσιμα πρόσωπα να καταθέσουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής».

Υπενθυμίζοντας την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να έρθει στη Βουλή και να μας πει ότι κανένα από αυτά τα 33 πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα του "Documento" δεν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ». «Δεν θα το κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης είναι αυτός που κατήργησε το δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να απευθύνεται στην ΑΔΑΕ και να πληροφορείται αν έχει πέσει θύμα παρακολούθησης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά αποτελούν απόδειξη ενοχής του κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «στις εκλογές πρέπει να πάμε με τις απαντήσεις να έχουν δοθεί σε αυτήν την υπόθεση και να έχουν γίνει ορισμένες κινήσεις όπως ο διορισμός προσώπου κοινής αποδοχής στη διοίκηση της ΕΥΠ και η απομάκρυνση της εισαγγελέως κ. Βλάχου, έτσι ώστε να δοθούν κάποιες εγγυήσεις ότι το κοινό παρακρατικό κέντρο που συντονίζει, κατά την εκτίμησή μας, ΕΥΠ και Predator θα σταματήσει να λειτουργεί».

Δείτε επίσης