Πολιτική

Με θεσμικές παρεμβάσεις απαντάει η κυβέρνηση στη σκανδαλολογία

Τέσσερις βασικές αλλαγές για την θωράκιση των επικοινωνιών

Με θεσμικές παρεμβάσεις απαντάει η κυβέρνηση στην σκανδαλολογία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Να απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι γνώση έχει όσον αφορά στις «αποκαλύψεις» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις και μάλιστα έχει ήδη προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα ρωτώντας αν παράλληλα με τις υποκλοπές με το παράνομο λογισμικό γίνονταν και από την ΕΥΠ και μάλιστα για συγκεκριμένο αριθμό προσώπων, ζητούν από την κυβέρνηση.

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Άκης Σκέρτσος απευθύνονται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και αντιστρέφουν το παραπάνω ερώτημα και τον καλούν να πει από πού έχει στοιχεία για αυτές τις νόμιμες, κατ' αυτόν, παρακολουθήσεις και πως βρέθηκαν στα χέρια του. «Ο κατά τα άλλα λαλίστατος ΣΥΡΙΖΑ ακόμα να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα», δήλωνε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Vradini.gr.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου «τρέχει» τις διαδικασίες νομοθέτησης για να θεωρείται παράνομη η πώληση και η χρήση παράνομων λογισμικών στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι έτοιμο ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο τεσσάρων παρεμβάσεων το οποίο την επόμενη βδομάδα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εγκαλούν επίσης τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντάς του ότι λίγο πριν τις εκλογές του 2019 είχε αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα, καθιστώντας ηπιότερη την ποινική μεταχείριση για τις παράνομες παρακολουθήσεις αλλά και την εμπορία και την χρήση παράνομων λογισμικών.

Λένε μάλιστα ότι από την στιγμή που και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπήρχε ανάλογο λογισμικό και επί διακυβέρνησής του πρέπει να πει τι έκανε ο ίδιος. «Εδώ πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και από κατήγορος, η αντιπολίτευση, μπορεί να γίνει και κατηγορούμενος», δήλωσε στον Real Fm ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα θα αποτελείται από τέσσερις ενότητες παρεμβάσεων που θα ενισχύουν και θα θωρακίζουν τη νόμιμη άρση απορρήτου, τις νόμιμες παρακολουθήσεις, με ειδικότερες δικλείδες ασφαλείας για τα πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης θα περιλαμβάνει διατάξεις για την περαιτέρω καταστροφή του υλικού, για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ και ρητή διάταξη για την απαγόρευση χρήσης και εμπορίας όλων αυτών των λογισμικών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Θα υπάρξει επιπρόσθετα ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας με ειδικότερες επιτροπές, υποδομές και μηχανισμούς, αλλά και παρεμβάσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινοτικής νομοθεσίας.

Όταν πλέον θα ψηφιστούν από την Βουλή οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, η Ελλάδα, θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα έχει ένα τόσο θωρακισμένο πλαίσιο ασφάλειας για τις επικοινωνίες.

Φουλ επίθεση από Μητσοτάκη

Την Δευτέρα συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ όπου ο Πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται από την μια να ζητήσει να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και από την άλλη θα διαμηνύσει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα ανεχθεί προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας. Θα έχει μεσολαβήσει ένα «καυτό» Σαββατοκύριακο όπου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να κονταροχτυπηθούν στην σκιά νέων «αποκαλύψεων» που θα πολώσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Δείτε επίσης