Πολιτική

Οι διπλωματικές ντρίμπλες της Αθήνας στην Λιβύη ματαίωσαν τα σχέδια της Άγκυρας

Όλο το παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια στη Βεγγάζη

Οι διπλωματικές ντρίμπλες της Αθήνας στην Λιβύη ματαίωσαν τα σχέδια της Άγκυρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια κακοστημένη παράσταση που μόνο στόχο είχε τη νομιμοποίηση μέσω μιας φωτογραφίας προσπάθησε να στήσει η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης στην χώρα μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε μπροστά σε μια κρίση χθες που κλήθηκε να διαχειριστεί άμεσα και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Στο ταξίδι του Έλληνα υπουργού είχε προγραμματιστεί να υπάρχει μόνο ένας προορισμός η Βεγγάζη αλλά μετά από μια επικοινωνία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Μωχάμεντ Αλ Μένφι δέχτηκε να κάνει μια στάση και εκεί. Όμως, ο κ. Δένδιας έθεσε όρο απαράβατο να μην είναι παρούσα η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών, Νάιλα Μανγκούς η οποία ήταν εκείνη που πριν λίγο καιρό είχε βάλει την υπογραφή της στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Ο όρος έγινε δεκτός αλλά μόλις έφτασε στην Τρίπολη και πριν αποβιβαστεί από το αεροπλάνο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είδε την Νάιλα Μανγκούς να τον περιμένει να τον υποδεχτεί.

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και μετά από άμεσες διαβουλεύσεις με το Μέγαρο Μαξίμου η ελληνική αποστολή δεν πάτησε ποτέ το πόδι της στην Τρίπολη.

Αναλυτές με γνώση της περιοχής αλλά και των πρωταγωνιστών εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα είχε πολλά να κερδίσει από ένα στραβοπάτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Αν τελικά έβγαιναν η πολυπόθητη φωτογραφία Δένδια – Μανγκούς αυτή θα γινόταν όπλο όχι τόσο της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης αλλά της Τουρκίας η οποία θα κατηγορούσε την Ελλάδα ότι από τη μια δεν αναγνωρίζει και αποκαλεί παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και από την άλλη φωτογραφίζεται με την αξιωματούχο που έβαλε την υπογραφή της σε αυτό και έτσι θα το νομιμοποιούσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη είναι διαιρεμένη εδώ και χρόνια μεταξύ της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, και τον επαναστάτη στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ισχυρό άνδρα της Ανατολής με έδρα τη Βεγγάζη και ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Τα σχέδια για την επόμενη μέρα

Ποτέ δεν έκρυψε η κυβέρνηση τις προθέσεις της να κάνει άνοιγμα στην Λιβύη συνολικά για να μπορέσει να προχωρήσει σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την χώρα. Οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν ανοικτοί και με τις δυο πλευρές στην χώρα της βόρειας Αφρικής και όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι κι εμείς περιμένουμε την διεξαγωγή εκλογών στην Λιβύη προκειμένου να εκλεγεί μια κυβέρνηση από τον λαό με την οποία θα μπορεί να συνομιλεί και θεσμικά η κάθε χώρα και να υπογράφει μαζί της συμφωνίες που θα έχει ισχύ και αναγνώριση με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης.

Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Έτσι αργά το απόγευμα της Πέμπτης και αφού ο Νίκος Δένδιας είχε επαφές με λίβυους αξιωματούχους στην Βεγγάζη πια, δήλωνε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

«Με αυτή την Κυβέρνηση η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον εύκολο, μάλλον καθαρό», τόνισε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε ότι «από εκεί και πέρα, η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Λιβύης έχει μια υποχρέωση, να συνεργαστεί απόλυτα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».

Δείτε επίσης