Κόντρες Αθήνας - Άγκυρας στη σκιά της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Ερντογάν και οι αγωνίες Δένδια

Δεν προλαβαίνει να μετράει διπλωματικές ήττες η Άγκυρα με την Αθήνα να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά στην Ανατολική Μεσόγειο και με το κλίμα να είναι δυσμενές για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η Τουρκία δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή που έχουν οριοθετήσει οι δυο χώρες ως κοινή ΑΟΖ.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς τις αντιδράσεις εκ μέρους των γειτόνων μας και η απάντησή μας ήταν άμεση χθες όταν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του προέβη σε μια τουλάχιστον παραληρηματική δήλωση σχετικά με τις περιοχές δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση (SAR) .
Μίλησε για ελληνικές «μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας», για «χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους», αλλά και για «προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος», που κατά την Άγκυρα είναι μια «μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια».
Η απάντηση της Αθήνας
«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της. Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Παπαϊωάννου.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την Πάτρα επικεντρώθηκε στον τουρκικό αναθεωρητισμό και διαμήνυσε ότι όσο απειλείται η εθνική μας κυριαρχία δεν πρόκειται να κάνει διάλογο με το παράλογο. Παράλληλα, απευθυνόμενος στον ίδιο τον Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα γιατί δεν στρέφεται εναντίον κανενός και μοναδικό στόχο έχει την θωράκιση της πατρίδας μας. Ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αν συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο θα προσέλθει στην συζήτηση χωρίς να προβεί σε καμία έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις.
Οι αγωνίες Δένδια
Την ανησυχία του για την όξυνση εκ μέρους της Τουρκίας δεν έκρυψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι απειλές της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούριο για την Ελλάδα, αλλά το διαφοροποιό στοιχείο είναι η διάρκεια της έντασης.
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών σχέσεων θύμισε ότι ακόμα και το 1974 μετά την εισβολή στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντήθηκε λίγους μήνες μετά την εισβολή με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Αυτό όμως δεν συμβαίνει τώρα. Η κρίση πλέον είναι κλιμακούμενη έχει περάσει τα τρία χρόνια και το πιο ανησυχητικό είναι πως αμφισβητείται ευθέως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και, ακόμα και οριακά η κυριαρχία και της ίδιας της Κρήτης που είναι και το 4ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου.
Η Τουρκία, μέσα από το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο επιχειρεί να «περάσει» ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από χωρικά ύδατα. Και, μάλιστα, τα νησιά του Αιγαίου 6 μίλια χωρικά ύδατα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί αιτία πολέμου για την Τουρκία. Η ελληνική επίκληση σε αυτό είναι η σαφής επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το νέο «χαστούκι» από τις ΗΠΑ
Το ρήγμα δείχνει να βαθαίνει ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον. Το νέο επεισόδιο μετά τις ευθείες κατηγορίες της Τουρκίας εναντίον των ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη διαδραματίστηκε στην καρδιά της αμερικανικής διπλωματίας. Όταν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε πως αντιδρά στην δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα S-400 η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: Οποιαδήποτε νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων CAATSA. Με απλά λόγια ο αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.