Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Πώς επηρεάζουν το εκλογικό σώμα οι παρακολουθήσεις

Μεγάλο «αγκάθι» η ακρίβεια

Δημοσκοπήσεις: Πώς επηρεάζουν το εκλογικό σώμα οι παρακολουθήσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δικαιωμένο από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αισθάνεται το κυβερνητικό επιτελείο καθώς μπορεί να θεωρούνται φωτογραφίες της στιγμής, ωστόσο, αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας και αλλεπάλληλες κρίσεις δεν έχει την μεγάλη φθορά που κάποιοι θα περίμεναν.

Η απόσταση ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει ασφαλείας καθώς σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis βρίσκεται στις 8 μονάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός και μάλιστα με διαφορά 20 μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα και επιπρόσθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να κεφαλαιοποιεί τις απώλειες της κυβέρνησης σε πολλούς τομείς.

Τα δεδομένα και τα επιμέρους στοιχεία δίνουν επιπλέον λόγους στην κυβέρνηση, να αισθάνονται αισιόδοξοι για την μάχη της κάλπης καθώς η πλειοψηφία των πολιτών τάσσονται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μάλιστα υπάρχει μια λεπτομέρεια την οποία δεν αγνοούν. Για πρώτη φορά μετά από μήνες υποχώρησε το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Η δικαίωση για τις παρακολουθήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο το τελευταίο διάστημα σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια. Και για τον λόγο αυτό έχει ρίξει όλο το βάρος της πολιτικής και του σχεδιασμού του για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει ψηλά στην πολιτική ατζέντα το θέμα των παρακολουθήσεων, το θέμα αυτό στο σύνολο των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως τις τελευταίες εβδομάδες δεν δείχνει να δίνει πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχει καταφέρει να πάρει δημοσκοπικά προβαδίσματα σε γενικές γραμμές από τις παρακολουθήσεις, ούτε από τα οικονομικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση. Επίσης, η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει σε σημαντικούς οικονομικούς και εθνικούς τομείς.

Η πρόσφατη ιστορία των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών έχει να διδάξει πολλά στο κυβερνών κόμμα. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στις ΗΠΑ θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα και οι Δημοκρατικοί του Τζο Μπάιντεν θα κατήγαγαν βαριά ήττα. Αυτό δεν έγινε γιατί το εκλογικό σώμα μέτρησε διαφορετικά το τι θεωρεί πιο σημαντικό και ποιος πρέπει να κυβερνάει την χώρα. Η ανησυχία τους για νέες θεσμικές ακρότητες όπως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να θέσει εκτός νόμου τις αμβλώσεις βάρυνε πολύ στην ζυγαριά των επιλογών τους.

Έτσι, η επίκληση της πολιτικής σταθερότητας δεν γίνεται τυχαία από τον πρωθυπουργό. Οι μνήμες είναι πολύ πρόσφατες από την περιπέτεια που έζησε η χώρα μας από το 2015 έως το 2019 ενώ είχαν προηγηθεί ταραγμένα χρόνια από το 2010 και μετά.

«Παρά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 3,5 χρόνια ο λαός αισθάνεται ασφαλής από την σημερινή διακυβέρνηση και αυτό μετράει πολύ περισσότερο από κουτσομπολιά που δημοσιεύονται σε κομματικά έντυπα και βαφτίζονται υποκλοπές ενός σκοτεινού παρακράτους», δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στην Vradini.gr.

Στην χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis έχει ενδιαφέρον και άλλο ένα εύρημα. Στο ερώτημα ποιος πολιτικός αρχηγός θα μπορούσε να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, ερώτηση που παραπέμπει και στο θέμα των παρακολουθήσεων το 29% ψηφίζει τον νυν πρωθυπουργό, το 19% τον Αλέξη Τσίπρα, το 8% τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αυτό, λένε, στελέχη της ΝΔ τον μόνο που δεν πρέπει να προβληματίσει είναι τον πρωθυπουργό. Ο άμεσα θιγόμενος, Νίκος Ανδρουλάκης δεν δείχνει να εμπνέει τους ψηφοφόρους, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έχει κάνει σημαία τις παρακολουθήσεις βρίσκεται μακράν πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον πολιτικό αρχηγό τον οποίο δείχνουν με το δάχτυλο ως τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι είχε στήσει ένα δίκτυο μέσω του οποίου παρακολουθούσε από πολιτικούς μέχρι δημοσιογράφους και ηθοποιούς…

Μια ημέρα πριν η δημοσκόπηση της Pulse σε ένα παρόμοιο ερώτημα για το ποιος από τους αρχηγούς των κομμάτων μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα διαφάνειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 27%, έναντι 28% που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και 12% ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εδώ όμως σφήνα ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα μπαίνει το κανένας από τους τρεις με ποσοστό 26%.

Μέσα στην εβδομάδα είδε το φως και η δημοσκόπηση της Alco και εκεί αποτυπώθηκε ξεκάθαρα ποιο είναι το πιο σημαντικό κόμμα για τους πολίτες.

Σε ερώτηση για το τι θα επηρεάσει περισσότερο τους αναποφάσιστους πριν από τις εκλογές, η ακρίβεια και η πορεία της οικονομίας κέρδισαν τη «μερίδα του λέοντος». Ακολούθησαν τα ελληνοτουρκικά, με το θέμα των παρακολουθήσεων και την υπόθεση Πάτση να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Δείτε επίσης