Μητσοτάκης στο LSE: Εφικτή η αυτοδυναμία στις δεύτερες με 37%-38%
Μίλησε για τις εκλογές, για την Τουρκία, για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους

Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι κάτι που έχω στην καρδιά μου. Ναι, βλέπω πρόοδο και δεν θέλω να μιλήσω δημόσια για την πρόοδο που έχει συντελεστεί αλλά μπορεί να βρεθεί μια λύση win win και να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες του Βρετανικού Μουσείου.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επανενωθούν και έτσι μου αρέσει να το λέω έτσι γιατί το μνημείο κόπηκε στα δυο και εμείς θέλουμε να έχουμε τα Γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης δίπλα στον Παρθενώνα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια παρέστη σε συζήτηση με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone.
για τις εκλογές
Ερώτηση και για τις επερχόμενες εκλογές δέχτηκε ο πρωθυπουργός, που εξήγησε ότι με την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, απαιτείται ένα ποσοστό 45%-46% για την αυτοδυναμία -κάτι το οποίο, όπως τόνισε, είναι «πρακτικά αδύνατο».
Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους στο πρώτο κόμμα, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ είναι εφικτός με ένα ποσοστό 37%-38%. Πρόσθεσε δε ότι είναι κάθετα αντίθετος σε συνεργασία με την άκρα δεξιά.
Για την Τουρκία και ποια είναι η σχέση της με την ΕΕ ειδικά σε σχέση με το μεταναστευτικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι περίπλοκη. Η Τουρκία επιδιώκει μια αναθεωρητική ατζέντα και έχει αυτοκρατορικές βλέψεις. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο αλλά έχουμε τονίσει ότι θα προστατεύσουμε την κυριαρχία μας. Ειδικά στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν λάθος και η Τουρκία για ακόμα μια φορά εργαλειοποίησε και αυτό το θέμα.
Για το μεταναστευτικό είπε ότι η Τουρκία ωθεί χιλιάδες ανθρώπους προς την Ελλάδα και εμείς έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Η κατάσταση, τόνισε είναι δύσκολη και οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν με πλαστικές βάρκες να περάσουν στα ύδατά μας και οι τουρκικές λιμενικές αρχές είναι αυτές που τους ωθούν στα νερά μας.
Έχουμε ενημερώσει τους συμμάχους μας ότι δεν είναι το θέμα της κυριαρχίας της Ελλάδας αλλά όλη η ανατολική μεσόγειος. Έχουμε δείξει ως χώρα ότι μπορούμε να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο και να υπογράψουμε συμφωνίες με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Αίγυπτο και την Αλβανία. Υπάρχει και το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορείς να λύνεις τις διαφορές σου με την βία. Είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου και εμείς είμαστε έτοιμοι για έντιμες διαπραγματεύσεις. Απειλούν την κυριαρχία των νησιών μας και αυτό είναι απαράδεκτο.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά μας με την Τουρκία. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα πρόβλημα που αν υπάρχει καλή θέληση μπορεί να λυθεί. Όμως όταν η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία των νησιών μας είναι απαράδεκτο. Δεν μπορείς έτσι να κάνεις διάλογο. Αυτό που κάνουμε είναι να κρατούμε την πόρτα του διαλόγου ανοικτή αλλά χτίζουμε συμμαχίες για να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή μας.
Οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Στο μυαλό μου χρειάζεται διαρκής προσπάθεια για βελτίωση, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις σε πολλά μέτωπα και εμείς είχαμε μια αντίστοιχη εμπειρία με τον λαϊκισμό της αριστεράς και της δεξιάς είχαμε κι εμείς την εμπειρία της διακυβέρνησης από λαϊκιστές στην Ελλάδα. Πρέπει, τόνισε να πείσουμε ότι μια ηθικά ανώτερη κυβέρνηση είναι και μια ισχυρή κυβέρνηση.
Για τα ζητήματα αξιοπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Στο τέλος της ημέρας τα χρήματα που διανέμονται είναι χρήματα των φορολογουμένων. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι είναι πολύ αυστηροί οι όροι του και πρέπει να πείθεται η ΕΕ ότι υπάρχει διαφάνεια για το πως χρησιμοποιούνται οι πόροι τους.
Η ΕΕ δοκιμάζεται όσον αφορά στην ενότητά της και πέρασε το τεστ. Ήδη έχουμε συμφωνήσει σε 8 πακέτα κυρώσεων στην Ρωσία που απαιτούν ομοφωνία. Περάσαμε το τεστ και η Ευρώπη στο θέμα της Ουκρανίας εμφανίστηκε ενωμένη.
Εκεί που έχω τις αμφιβολίες μου είναι στην ενεργειακή κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην αργή αντίδραση της ΕΕ. Κατηγόρησε την Ρωσία ότι εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο για να πιέσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και εδώ και καιρό ζητούμε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και έχει γίνει μια μικρή πρόοδος, αλλά οι εθνικές προτεραιότητες στην ενέργεια έχουν κάνει την ζωή μας δύσκολη.
Μεταρρυθμίσεις – Αξιοπιστία – Πράσινη ανάπτυξη
Στην Ελλάδα ένα μάθημα που πήραμε είναι ότι πρέπει να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις. Αυτό που μάθαμε είναι ότι πρέπει να δείχνουμε αξιοπιστία και η ΕΕ να μη δανείζει διαρκώς τις αδύναμες χώρες αλλά να τις χρηματοδοτεί. Εμείς, ήδη έχουμε την μεγαλύτερη απορρόφηση στο RRF και αυτό που διασφαλίζουμε είναι να είναι η χώρα σε διαρκή αναπτυξιακή τροχιά.
Όταν δει κανείς τα προγράμματα του παρελθόντος ήταν πολύ αυστηρά και το θέμα του χρέους αντιμετωπίστηκε στο δεύτερο πρόγραμμα. Τώρα έχουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την επόμενη δεκαετία και προσπαθούμε πολύ και αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν προτεραιότητα για το RRF και για τις εκταμιεύσεις. Είναι η σωστή προσέγγιση. Ήδη πήραμε την δεύτερη δόση και οι προϋποθέσεις δεν μας επιβλήθηκαν αλλά τις διαλέξαμε.
Για να λειτουργήσει η νομισματική ένωση χρειάζεται συνέπεια στις πολιτικές. Όλοι έχουμε το ίδιο νόμισμα και τα ίδια επιτόκια. Στην Ελλάδα η κρίση άρχισε πριν πολλά χρόνια και περάσαμε μια περίοδο που δανειζόμασταν για να ξοδεύουμε και πήραμε το μάθημά μας. Αν οι αγορές ανησυχούσαν για την πολιτική μας θα βλέπατε την άνοδο των spread. Το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει δείχνει ότι εμπιστεύονται την πολιτική μας. Η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη πάνω από 6% φέτος και αυτό δείχνει ότι κάτι κάναμε σωστά.
Θα έλεγα ότι του χρόνου θα υπάρχει ύφεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της ενέργειας αλλά θέλω να τονίσω ότι εμείς έχουμε άνοδο των επενδύσεων και μας βοηθάει αυτό.
Για την χρήση του άνθρακα και την αλόγιστη οικοδόμηση για να αναπτυχθεί ο τουρισμός ο πρωθυπουργός είπε:
Όταν ανεβήκαμε στην εξουσία είχα δεσμευθεί ότι θα μειώσουμε την παραγωγή άνθρακα και το κάναμε. Υπήρχε μια φαντασίωση κάποιων που έλεγαν ότι θα γίνει η πράσινη μετάβαση από την μια στιγμή στην άλλη. Σε όσους λένε ότι δεν έχουμε πράσινη ατζέντα θα πω ότι έχουμε 10 γιγαβάτ από ηλιακή και αιολική ενέργεια και πρόσφατα επί έξι ώρες η χώρα ηλεκτροδοτήθηκε από τον ήλιο και τον αέρα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για την οικοδόμηση είπε ότι πλέον οι οικοδόμηση βασίζεται σε περιβαλλοντικά πρότυπα γιατί αυτό απαιτεί και η αγορά. Κάνουμε βήματα στην απεξάρτηση από τον άνθρακα ειδικά στα νησιά μας, τόνισε και πρόσθεσε ότι προσπαθούμε να ακολουθήσουμε την πράσινη ανάπτυξη με έναν τρόπο που να έχει νόημα.
Για σχέση εκκλησίας – κράτους
Για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ειδικά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι πιο προοδευτική από άλλες πιο αριστερές. Ειδικά στο θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων έχει σημειωθεί πρόοδος όπως και στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών. Αναφέρθηκε στα ειδικά τμήματα για την κακοποίηση γυναικών στα αστυνομικά τμήματα. Όσον αφορά στην εκκλησία τόνισε ότι η σχέση με το κράτος ωριμάζει και προοδεύει.
Για την Κιβωτό του Κόσμου
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την Κιβωτό του Κόσμου και απάντησε : δεν ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη αλλά μπορούμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία και ήδη αλλάξαμε το ΔΣ αλλά το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Το θέμα των παιδιών και τον υιοθεσιών είναι πολύ σοβαρό και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί έχουμε πολλά παιδιά που ζούσαν στην Κιβωτό κα τοποθετήσαμε πρόσωπα κύρους για να διαφυλάξουνε τα παιδιά που ζουν εκεί.