Πολιτική

Οι ημερομηνίες που συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός μετακινήθηκε από την πάγια θέση του περί εξάντλησης της τετραετίας στο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο «τέλος της 4ετίας»

Οι  ημερομηνίες που  συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εκλογές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου κήρυξε, έστω και άτυπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καλλιθέα, το πρωί του Σαββάτου.

Προφανώς και κανείς δεν «έπεσε από τα σύννεφα», όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να μιλάει για το ότι «μύρισε εκλογές».

Η αλήθεια όμως είναι ότι με τον τρόπο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σήμα προς όλους ότι βρισκόμαστε πλέον στην τελευταία στροφή.

Με τη φράση αυτή έγινε ξεκάθαρο τόσο στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όσο και στους βουλευτές της ΝΔ ότι η κάλπη δε θα αργήσει, κάτι που εκ των πραγμάτων θα σπρώξει όλο το στελεχιακό δυναμικό του κυβερνώντος κόμματος στην εκλογική προετοιμασία , με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κυβερνητικό έργο.

Από το Σάββατο λοιπόν όλοι επιχειρούν να προσδιορίσουν την πρώτη Κυριακή των εκλογών με τα σενάρια να διαδέχονται το ένα το άλλο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε κανέναν από τους στενούς του συνεργάτες.

Κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Αντιθέτως εδώ και λίγα 24ωρα είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός μετακινήθηκε από την πάγια θέση του περί εξάντλησης της τετραετίας στο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο «τέλος της 4ετίας».

Ακόμα και τυπικά μετά την έλευση του νέου χρόνου κανείς δε θα μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη για αθέτηση της δέσμευσης του μια που έτσι και αλλιώς το 2023 είναι ο τέταρτος χρόνος της θητείας του.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.

-Το πρώτο είναι οι εκλογές να γίνουν τον Απρίλιο. Είτε στις 2 είτε στις 9. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και ως αποτέλεσμα θα έχει οι δεύτερες κάλπες, με την ενισχυμένη αναλογική, να στηθούν στα μέσα Μαίου. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται και ένας ακόμα στόχος του Μεγάρου Μαξίμου που είναι η όποια νέα κυβέρνηση να έχει προκύψει πριν από τις τουρκικές εκλογές, οι οποίες φαίνεται να προγραμματίζονται για τις 14 Μαΐου.

-Το δεύτερο είναι οι πρώτες κάλπες να γίνουν μέσα στον Μάρτιο. Επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η 12η ή 19η Μαρτίου ώστε οι επαναληπτικές να διαδεχθούν λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ώρες μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στην Καλλιθέα.

Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν ότι μετά τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού το Σάββατο ο χρόνος μετράει αντίστροφα , όχι όμως με τόσο γρήγορους ρυθμούς, για να γίνουν οι εκλογές μέσα στον χειμώνα.

Δείτε επίσης