Πολιτική

Μητσοτάκης στο Λονδίνο:Τα μάρμαρα, το προσκλητήριο στους επενδυτές και η αυτοδυναμία

«Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει momentum, συνειδητά μιλώ για επανένωση των Γλυπτών και όχι για επιστροφή», η φράση του Έλληνα πρωθυπουργού που έκανε αίσθηση

Μητσοτάκης στο Λονδίνο:Τα μάρμαρα, το προσκλητήριο στους επενδυτές και η αυτοδυναμία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια ημέρα γεμάτη Ελλάδα ήταν η χθεσινή για τους λονδρέζους που ασχολούνται με την πολιτική καθώς η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Βρετανική πρωτεύουσα τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας.

Από την έδρα της Morgan Stanley το πρωί μέχρι το Κάστρο του Γουίνδσορ την ώρα που οι Βρετανοί απολαμβάνουν παραδοσιακά το απογευματινό τους τσάι και την έδρα του περίφημου πανεπιστημίου LSE το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε την εικόνα της Ελλάδας του 2022, άνοιξε τα χαρτιά του για τις εκλογές, μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τρόπο που να μην προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα και έστειλε μηνύματα στην Ευρώπη.

Η πρόσκληση στους επενδυτές

Ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο της Morgan Stanley και έχοντας απέναντί του ένα «δύσκολο» ακροατήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα που έπρεπε στους υποψήφιους επενδυτές καθησυχάζοντάς τους για το πως θα κινηθεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

«Αν κοιτάξετε τους ρυθμούς ανάπτυξής μας, για το 2022 θα είμαστε κοντά στον 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8% -τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο στην ευρωζώνη. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά είναι ακόμα ψηλότερα. Αλλά, πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η τωρινή ανάπτυξη έχει πραγματικά βιώσιμα χαρακτηριστικά. Η οικονομία είναι πλέον πολύ πιο εξωστρεφής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προς επίρρωσιν όσων είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αποτελούν δείκτη για το ενδιαφέρον που έχει καταφέρει να προσελκύσει η Ελλάδα, το 2022 ήταν μία ακόμα χρονιά στην οποία πετύχαμε ρεκόρ και κάτι αντίστοιχο περιμένουμε και για το 2023.

Κάνοντας αναφορά στις εκλογές είπε αναμένει νέα έκρηξη επενδύσεων. «Δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιλογή στην Ελλάδα πλέον είναι, πιστεύω, ξεκάθαρη. Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου, που είναι ο κύριος διεκδικητής στις εκλογές. Άρα η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή. Στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά».

Με απλά λόγια, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον οικονομικό του σύμβουλο, Αλέξη Πατέλη έστρωσε το χαλί στους ξένους επενδυτές για να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας στις επαφές που είχαν μαζί τους.

Η συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο

Αν και το βασιλικό πρωτόκολλο δεν επιτρέπει να λέγονται πολλά για τις συναντήσεις του Μονάρχη με τους υψηλούς προσκεκλημένους του και μόνο οι φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου και μέσα από τα διεθνή πρακτορεία έδειξαν το καλό κλίμα και την οικειότητα ανάμεσα στον Βασιλιά Κάρολο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος πέρασε στις 17.00 ώρα Λονδίνου το κατώφλι του Κάστρου του Γουίνδσορ με τον Βασιλιά Κάρολο να υποδέχεται τον πρωθυπουργό και την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά και θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε ένα θέμα που απασχολεί και τους δυο ηγέτες, η αποκατάσταση του Βασιλικού Κτήματος του Τατοΐου για το οποίο έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ο Κάρολος από όταν ήταν ακόμα Πρίγκιπας.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση έγινε καθ’ υπέρβαση του πρωτοκόλλου και αυτό δείχνει πολλά καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θεωρείται ομόλογος του Βασιλιά αλλά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η αυτοδυναμία, τα ψεύδη της Τουρκίας, η ολιγωρία της Ευρώπης και οι παρακολουθήσεις

Λίγες ώρες αργότερα στο ιδιαίτερα οικείο περιβάλλον του LSE ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για όλα από τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone ο οποίος φάνηκε πολύ καλά διαβασμένος για την ελληνική πραγματικότητα.

Η συζήτηση άρχισε με τα Γλυπτά του Παρθενώνα όπου ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση η οποία θα φέρει τα Γλυπτά πίσω στην πατρίδα τους και ταυτόχρονα θα ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί του Βρετανικού Μουσείου. Από τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη φάνηκε ότι οι συζητήσεις με την βρετανική πλευρά δεν έχουν σταματήσει. Όπως σημείωσε, είναι εφικτή η επανένωση, υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες.

«Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει momentum, συνειδητά μιλώ για επανένωση των Γλυπτών και όχι για επιστροφή», η φράση του Έλληνα πρωθυπουργού που έκανε αίσθηση.

Για τις εκλογές στην χώρα μας ξεχώρισε η απάντηση στο ερώτημα με ποιον είναι πιο κοντά, το ΠΑΣΟΚ ή την άκρα δεξιά. «Εκτιμώ», είπε, «ότι είναι εφικτή η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, άποψη μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που παίρνει γρήγορα αποφάσεις και έχω αποδείξει πως μονοκομματική κυβέρνηση δεν αποκλείει την συμμετοχή στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους αλλά όχι με την άκρα δεξιά». Ειδικά για την αυτοδυναμία εκτίμησε ότι η ΝΔ στις δεύτερες κάλπες θα καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό 37-38% σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμα μια φορά έστειλε μηνύματα στην Άγκυρα χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις απειλές από την Τουρκία και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. «Έχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα δεχθούμε παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ούτε θα δεχθούμε τετελεσμένα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ξεδιπλώνοντας την πολιτική της κυβέρνησης στην διπλωματική σκακιέρα υπογράμμισε πως είναι σημαντικό πως η Ελλάδα έπεισε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι δεν διακυβεύεται μόνον η θωράκιση της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά η συνολική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έκρυψε επίσης την ενόχληση της χώρας μας για τα ανυπόστατα δημοσιεύματα μεγάλων ξένων ΜΜΕ όσον αφορά στα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς για push backs στο Αιγαίο. Κατονόμασε μάλιστα το περιοδικό Spiegel το οποίο έγραψε πολλά για το περιστατικό του Αυγούστου με τους 38 μετανάστες στον Έβρο όπου τελικά, όπως είπε, δεν υπήρχε νεκρό κοριτσάκι παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές. Και μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι το περιοδικό «κατέβασε» τα άρθρα αλλά δεν βρήκε ποτέ το θάρρος να ζητήσει συγνώμη για τον άδικο διασυρμό της χώρας μας.

Δείτε επίσης