Πολιτική

Γκάλοπ GPO: Η ΝΔ μπροστά 6,8 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγει η ψαλίδα κατά 1% - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 10,8% διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα

Γκάλοπ GPO: Η ΝΔ μπροστά 6,8 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Προβάδισμα 6,8% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δείχνει η νέα δημοσκόπηση της GPO για το Star.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,4% έναντι 25,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 11%, ΚΚΕ 5,7%, Ελληνική Λύση 3,4% και το Μέρα25 με 2,2%, ποσοστό το οποίο δεν του εξασφαλίζει την είσοδο στην επόμενη Βουλή.

Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκοπηση της GPO, ανοίγει η «ψαλίδα» αφού η διαφορά των δύο κομμάτων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) ήταν στις 5,8 μονάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται κατά 10,8% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός του Αλέξη Τσίπρα. Το 43,2% τον θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό έναντι 32,4% που θεωρεί τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στο ερώτημα τι προτιμάτε αν από την απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη. Το 47,1% θέλει ξανά εκλογές, ενώ το 49,8% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, φαίνεται ότι αποτελεί ένα ισχυρό ατού για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοττάκη καθώς οι ψηφοφόροι θεωρούν πως η στάση της:

- Είναι αυτή που πρέπει 46,1%
- Πρέπει να είναι πιο σκληρή 40%
- Πρέπει να είναι πιο ήπια 5,5%

Για το αν το πρωθυπουργικό περιβάλλον γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, το 70,8% απάντησε «ναι ή μάλλον ναι» και το 20,6% «όχι ή μάλλον όχι».

To υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια. Αυτό δηλώνει το 47,1%, ακολουθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος με ποσοστό 19,6%, τα ελληνοτουρκικά με 10,4%, οι παρακολουθήσεις με 7,4% και η εγκληματικότητα με 7,1%.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτιμά θετικά το 41,8% ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 57,9%.

Η δημοσκόπηση της GPO δείχνει ότι ένας στους τέσσερις πολίτες θεωρεί πως το καλάθι του νοικουκυριού συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Δείτε επίσης